Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Tants valdusfirma ümber

  Mari MetsFoto: Andras Kralla

  Majandusminister Kristen Michali plaanitavad valdusfirmad võtavad enda kontrolli alla vaid viiendiku Eesti riigifirmadest, kuid seda viiendikkugi hakkavad kontrollima poliitikud, lihtsalt veel kõrgemalt rõdult kui varem, kirjutab ajakirjanik Mari Mets.

  Eestis on kokku 30 riigifirmat ja 56 sihtasutust. Neist 18 on majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi vastutusalas. Neist 6 plaanib majandusminister Michal koondada mitut riigifirmat ühendavate valdusfirmade alla. See tähendab, et 20% Eesti riigifirmadest läheb omakorda uute firmade valda.
  Need on kõik logistika-transpordisektori firmad. Nad investeerivad aastas ligi 100 miljonit eurot, nende käive on veerand miljardit. Tallinna Sadam, Saarte Liinid, Eesti Loots, Eesti Raudtee (EVR Cargo ja EVR Infra) ja Tallinna Lennujaam – nende ettevõtete nõukogudest lahkuvad poliitikud ja asemele tulevad spetsialistid, kuid neid omakorda valitsema hakkavate valdusfirmade eesotsas on ikka poliitikud.
  Eesti riigifirmade päästmise plaani kahe aasta eest koostanud Erkki Raasukese sõnul on kogu Michali plaan tema kava alles neljas, kõige vähem tähtis punkt. Raasuke ise alustaks puhastust riigifirmades hoopis teisest otsast – kardinaalselt tuleks ümber teha liikmete nõukogusse nimetamise viis. See, kes mida juriidiliselt valdab või haldab, on teisejärguline.
  Michali plaan pole ilmtingimata halb, kuid see on segane, nagu ka sellest saadav potentsiaalne tulu, nii majanduslik kui ka moraalne. Valdusfirmadesse võib minna kuue riigifirma sisekontroll, mis teeb igasugused kokkumängud pisut raskemaks, kuid see ei puhasta riigi äri poliitikutest, nad tõstetakse lihtsalt ühe positsiooni võrra kõrgemale. Poliitikute täieliku seotuse kaotamine riigifirmadega ei peaks olema eesmärk omaette, kuid praegune eesmärk nad katla juurest minema tirida jääb täitmata.
 • Hetkel kuum
Mihkel Nestor: Saksa majandussurutis ei jäta Eestit puutumata
Euroala mootoriks ristitud Saksamaa majandus on hakanud puterdama. Sealsed hädad mõjutavad negatiivselt ka Eesti eksportijate väljavaadet, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor nädala kommentaaris.
Euroala mootoriks ristitud Saksamaa majandus on hakanud puterdama. Sealsed hädad mõjutavad negatiivselt ka Eesti eksportijate väljavaadet, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor nädala kommentaaris.
Börsiettevõtted, te ju oskate palju paremini
Kolmapäeval potsatas minu postkasti Modera börsiteade, mis ütles mulle suhteliselt vähe. Minu aeg ja tähelepanu oli kasutatud, kuid potentsiaalse investorina ootan enamat.
Kolmapäeval potsatas minu postkasti Modera börsiteade, mis ütles mulle suhteliselt vähe. Minu aeg ja tähelepanu oli kasutatud, kuid potentsiaalse investorina ootan enamat.
Reaalajas börsiinfo
Jaanus Vihand uuest juhikohast: minu jaoks võrdub A. le Coq Tarmo Noobiga
Veerand sajandit A. Le Coqi õlletehast vedanud Tarmo Noopilt võtab 1. septembrist teatepulga üle Jaanus Vihand, kes avas Äripäeva raadio reedeses hommikuprogrammis ametivahetuse tagamaid.
Veerand sajandit A. Le Coqi õlletehast vedanud Tarmo Noopilt võtab 1. septembrist teatepulga üle Jaanus Vihand, kes avas Äripäeva raadio reedeses hommikuprogrammis ametivahetuse tagamaid.
Vene kodanike sisenemist Eestisse piiratakse juba tuleval nädalal
Eile kiitis valitsus heaks sanktsiooni, millega piiratakse Venemaa kodanikele Eesti viisade väljastamist. Nüüd on teada, et Vene kodanikud ei saa üle piiri alates 18. augustist.
Eile kiitis valitsus heaks sanktsiooni, millega piiratakse Venemaa kodanikele Eesti viisade väljastamist. Nüüd on teada, et Vene kodanikud ei saa üle piiri alates 18. augustist.
Hälvikparkijatest tüdinenud nõuavad liiklusseaduse muutust
Linlased, kes on häiritud renditõukerataste lohakast parkimisest, mis takistab kaasliiklejaid ja tekitab tänavatel ohtlikke olukordi, on asunud koguma allkirju liiklusseaduse muudatuseks, et kaoses korda luua.
Linlased, kes on häiritud renditõukerataste lohakast parkimisest, mis takistab kaasliiklejaid ja tekitab tänavatel ohtlikke olukordi, on asunud koguma allkirju liiklusseaduse muudatuseks, et kaoses korda luua.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.