Martin Vahter • 14. märts 2016 kell 4:15

Miks ei lähe ärimees poliitikasse?

Martin Vahter  Foto: Eriko Kink

Riigijuhtimise juures pole 20 aastat püsivalt olnud pea ühtegi A-klassi erasektori ärimeest, mistõttu majandus toppab ja riigifirmad kaotavad raha, kirjutab 1Partner Kinnisvara tegevdirektor Martin Vahter.

Maailmas on levinud tava, et edukad äriinimesed lähevad ka poliitikasse. Soome peamister Juha Sipilä on riigi üks rikkamaid mehi. Samuti väga eduka majandusega USAs on tavapärane, et end karmis erasektoris tõestanud mehed võidavad ka valimised. Juba George Washington oli legendaarselt jõukas ning USA praeguse Kongressi liikmetest on rohkem kui pooled miljonärid.

Eduka inimese auasi on oma riiki teenida

Ühiskond peab selleks piisavalt tsiviliseeritud arengutasemel olema, muidu hakkab riik ärimeest teenima. Läti ja Venemaa on ahnuse ja võimu kuritarvitamise halvad näited.

Eesti riik teeb järjest kalleid valearvestusi nagu Estonian Airi pankrot, Tallinna Sadama afäärid ja Eesti Energia hiigelinvesteeringud USAs. Samuti ei ole ühegi logistikaärimehe suust kuulda olnud tugevaid pooltargumente Rail Balticu teemal. Tasuvusanalüüsi alustala on pigem soovmõtlemine, samas tõsine projekteerimine-planeerimine juba käib. Pärast öeldakse, et tegime kõik õigesti, aga ikka läks pankrotti. Sellise jutuga erasektoris pikka pidu pole. Siin pead oma tegude eest vastutama, sest kellegi raha põleb ja sellega ei saa mitu korda katsetada.

Kui riigi eesotsas oleks ka ärimeeste oskusteave, kas siis tehtaks nii palju elementaarseid juhtimisvigu? Pole saladus, et riigiettevõtteid juhivad inimesed mitte pädevuse, vaid erakondliku kuuluvuse ja omadele võimu ning raha jagamise alusel.

Vaja on uut hingamist

Mitu ärimeest on praeguses riigikogus? Poliitikas on esindamata peamine ühiskonnagrupp, mis viib majandust edasi.

Miskipärast ei soovi ärimehed ka ise eriti poliitikasse minna. Kas pole piisavalt missioonitunnet või ei taheta käsi määrida. Meil on kogu riigi peale ainult üks Erkki Raasuke, keda vabatahtlikuna kriisikolletesse saadetakse. Mitu on proovinud, aga pole pidama jäänud, näiteks Jüri Mõis. Õnneks on vähemalt praegune rahandusminister Sven Sester ka äris omal ajal käe valgeks saanud.

Riigi majandusnäitajad seisavad paigal. Vaja on uut ärkamist. Esimese vabariigi ajal jõudsid paljud ärksad mehed nagu Carl Robert Jakobson, Johan Pitka, Juhan Kukk või Jüri Jaakson teha nii äri, edendada kultuuri kui ka ausalt ja väärikalt riiki tüürida.

Hetkel kuum