• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Ahne järjekindlus

  Marge VäikenurmFoto: Eiko Kink

  PRIA-l nahka üle kõrvade tõmmata üritanud ettevõtja vastu esitatud süüdistus näitab puhast nahaalsust, kirjutab ajakirjanik Marge Väikenurm.

  Septembris hakkasid Põlva kohtumajas hargnema lood, milles Lõuna-Eesti ettevõtjad ennast süüdi tunnistanud ei ole. Kõiki lugusid ühendab üks mees: toetuste kojutoojana tuntust kogunud Eero Mikenberg. Tema proovis aidata euroraha välja ajada ka transpordi- ja põllumajandusettevõtjal, Ekso kontserni omanikul Egrit Viitkinil.
  Kõigi kuue süüdistatava tegudest paistab jultumust, aga mitmel põhjusel torkab sellega eriti silma Viitkin. Mees osales süüdistuse järgi eri skeemides, tõmmates nendesse lähedasi, tuttavaid ja äripartnereid. Näiteks peavad ilmselt just Viitkini otsuste tõttu kohtu ees seisma talle väga lähedased inimesed: abikaasa ja õemees. Oma inimeste skeemidesse mässimine on inetu ja sage. Panustatakse siis usaldusele või naiivsusele. Muidugi on ka teadlikku kokkumängu.
  Skeemita nagu jaksad
  Protsessi on kokku pandud kaheksa soodustuskelmuse episoodi. Viitkini loo teeb seega kurioossemaks, et euroraha üritas ta Mikenbergi ja teistega välja petta seitsmel korral. Käekiri oli suhteliselt sarnane, näiteks läksid käiku valearved ja kahtlase maiguga hinnapakkumised.
  Nahaalsusele annab tooni juurde, et euroraha küsiti kolmandatele firmadele mitmeid kordi. Setu Veis esitas näiteks neli avaldust. Peale selle vaieldi PRIAga, kui see keeldus raha jagamast. Toetust küsides katsuti õnne nii ühel kui ka järgneval aastal. Lõpuks määras PRIA kolmele firmale üle 400 000 euro. Kohtuasja lõpplahendus võib õigeksmõistev tulla, aga praegu jääb süüdistusest kõlama mõte: skeemita, kuni saad, mida tahad.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Eva Truuverk: Eestist võiks saada rohepöörde Silicon Valley
Kui me tahame ühiskonda järgmisele tasemele tõsta, peame leidma uue mudeli, mis soodustaks arengut ning mille tulemusena looduskeskkond on hoitud ja taastatud, kirjutab arvamuskonkursi Edukas Eesti toetaja, Rohetiigri eestvedaja Eva Truuverk.
Kui me tahame ühiskonda järgmisele tasemele tõsta, peame leidma uue mudeli, mis soodustaks arengut ning mille tulemusena looduskeskkond on hoitud ja taastatud, kirjutab arvamuskonkursi Edukas Eesti toetaja, Rohetiigri eestvedaja Eva Truuverk.
Tallinki reisijate arv enam kui kahekordistus
Laevafirma Tallink teatas, et vedas tänavu novembris 351 857 reisijat, mida on 121,6% võrra rohkem võrreldes eelmise aasta novembriga.
Laevafirma Tallink teatas, et vedas tänavu novembris 351 857 reisijat, mida on 121,6% võrra rohkem võrreldes eelmise aasta novembriga.
Raadiohommikus: börsi uustulnuk, Elisa uus juht ja abilinnapea
Nädala viimases Äripäeva hommikuprogrammis uurime Elisa Eesti plaanide ja juhivahetuse tagamaade kohta telekomi uuelt tegevjuhilt Andrus Hiiepuult.
Nädala viimases Äripäeva hommikuprogrammis uurime Elisa Eesti plaanide ja juhivahetuse tagamaade kohta telekomi uuelt tegevjuhilt Andrus Hiiepuult.
Energeetika ja puidutööstus vedasid tööstustoodangu kasvu
Statistikaameti andmetel tootsid tööstusettevõtted oktoobris 2,8% rohkem toodangut kui eelmise aasta samas kuus. Toodang suurenes energeetikas 11,8% ja töötlevas tööstuses 3,5%, vähenes aga mäetööstuses 39,7%.
Statistikaameti andmetel tootsid tööstusettevõtted oktoobris 2,8% rohkem toodangut kui eelmise aasta samas kuus. Toodang suurenes energeetikas 11,8% ja töötlevas tööstuses 3,5%, vähenes aga mäetööstuses 39,7%.