Vilja Kiisler • 22. august 2017 kell 8:55

Isamaalised kapsad ja kurgid

Kurgid  Foto: PantherMedia/Scanpix

Eesti Üliõpilaste Seltsi müstiline aura oligi viimasel ajal tuhmunuma hakanud: Eesti Rahva Muuseumi tüüriv Tõnis Lukas ja muuseumi avalike suhete juht Kaarel Tarand kaunistasid seda vastsete sinimustvalgetega.

Kultuuriministeeriumi tellitud audit näitab, et Lukas ja Tarand tellisid muuseumile Eesti lipu meeneid selleltsamalt EÜSilt, mille liikmed nad ise olid. Tarand on EÜSi liige praegugi, aga Lukas tänase seisuga enam mitte. Tema väljaastumise lugu ja täpne kuupäev oleksid huvitavad: äkki oli põhjus suuremgi kui mingid EÜSilt tellitud lipukesed? 8124 euro eest lippe ja muid vidinaid on siiski kommiraha kõigi nende summade kõrval, millega ERM majandab. Kurikuulsaid köögihankeid ja muuseumi enda rajamise hiigelmaksumust pole siinkohal mõtet meenutama hakatagi.

Lukas vastutab tippjuhina muidugi nii lipukeste kui ka kõigi teiste küsitavuste eest, mida ministeeriumi audit päevapalgele toob, aga iseenesest pikantsemaski olukorras on Kaarel Tarand. Tema on ühtlasi erakondade rahastamise järelevalve komisjoni aseesimees ja avalikkuses armastatud korruptsioonitaunija, kes enne valimisi eeldatavasti taas mitmeski kanalis sõltumatu eksperdina sõna saab.

Ajaloolaseharidusega Lukas kuulutab Eesti Päevalehes auditit kommenteerides, et rahvuslike organisatsioonide EÜSi ja ERMi koostöö isamaalise kasvatuse alal jätkub igavesti. Sellega äkki keegi ülearu vaidlema ei kipugi, aga kapsad ja kurgid peavad muuseumi köögis ikka kõik arvel olema, olgu nad eestimaised või Brüsseli omad. Huvide konflikte tasub aga isegi siis vältida, kui kõne all on igavene isamaaline kasvatustöö.

Hetkel kuum