• Jaga lugu:

  Valid Ferrari, saad Lada

  Lada Foto: Raul Mee

  Peibutuspardid muudavad valimised mõttetuks, leiab ajakirjanik Liina Laks.

  Kohalike omavalitsuste valimine on hääleõiguslikule kodanikule suurem piin ja abiks tuleb võtta kristallkuul. Asi pole selles, et poleks parteisid või demokraatiat, ega selleski, et hääli õigesti kokku ei loetaks – olgu siis kellegi nobedate näppude või e-vahendite toel. Ei, häda on selles, et ma ei saa aru, keda ma valin.
  Peibutuspartide süsteem on valimised minu jaoks mõttetuks muutnud. Näiteks: Tallinna kesklinna esinumber on Jevgeni Ossinovski, kes ministritooli muidugi linnapeatooli vastu ei vaheta. Mul ausalt öeldes ei jagu nii palju kombineerimisvõimet, et hakata Exceli tabeli, kristallkuuli, pendli ja parteinimekirja abil ennustama, kes siis tegelikult pukki saab, kui ma Ossinovskit valiksin.
  Ja see on täiesti tülgastav olukord, sest üks asi on valida parteid, teine asi inimesi. Eesti avalikku ruumi juba mitmendat nädalat risustavad valimisplakatid sugereerivad justkui viimast. Öelge siis mulle kohe, et saad valida paketti nimega Kesk, Reform või sotsid, mis on kõik nagu üllatusmunad, kunagi ei tea, mis sealt seest tuleb (välja arvatud väiksemates omavalitsustes, kus tegutsevad teada-tuntud karjääripoliitikud).
  Kui ma lähen poodi ja valin toote (partei) ja selle eest maksan (valin), siis ei taha ma, et mind eksitatakse – ja ka demokraatias mitte. Praegune valimiste ülesehitus meenutab kangesti anekdooti tuntud kasutatud autode kaupmehest: maksad küll enda arust Ferrari eest, aga kui koju jõudes masinal värv maha koorub, on tegu ikka ja jälle Ladaga. Andke mulle siis aus võimalus seda Ladat valida!
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Tõnu Mertsina: jaekaubandus buumib
Jaekaubanduse kasv on tugev ka ilma välisturistideta ja on võtnud eelmise kümnendi finantskriisi eelsete buumiaastate mõõtmed, kirjutab Swedbanki peaökonomist Tõnu Mertsina.
Jaekaubanduse kasv on tugev ka ilma välisturistideta ja on võtnud eelmise kümnendi finantskriisi eelsete buumiaastate mõõtmed, kirjutab Swedbanki peaökonomist Tõnu Mertsina.
Maailma suurima puuviljafirma taastulemine börsile läks lörri
Täna NYSE börsile tagasi tulnud puuviljafirma Dole aktsia kukkus esimesel börsipäeval emissioonihinnaga võrreldes 9,38%.
Täna NYSE börsile tagasi tulnud puuviljafirma Dole aktsia kukkus esimesel börsipäeval emissioonihinnaga võrreldes 9,38%.
Hasartmängumaks tahetakse kindlatest saajatest lahti siduda
Rahandusministeerium saatis kooskõlastusele seadusemuudatused, millega muudetakse riigieelarvesse laekunud hasartmängumaksu tulu kasutamist – edaspidi ei lähe sellest kindel protsent ministeeriumidele valdkondade rahastamiseks, vaid tulu laekub riigi üldistesse tuludesse.
Rahandusministeerium saatis kooskõlastusele seadusemuudatused, millega muudetakse riigieelarvesse laekunud hasartmängumaksu tulu kasutamist – edaspidi ei lähe sellest kindel protsent ministeeriumidele valdkondade rahastamiseks, vaid tulu laekub riigi üldistesse tuludesse.
Teeni 200 000 eurot, tuleb kõigest rahandusministri isa võlg sisse nõuda
Kurikuulsa pankrotistunud transpordifirma Autorollo nõue endise omaniku Väino Pentuse vastu läheb juba mitmendat tiiru enampakkumisele. Nüüd algab oksjon 90 000 eurost.
Kurikuulsa pankrotistunud transpordifirma Autorollo nõue endise omaniku Väino Pentuse vastu läheb juba mitmendat tiiru enampakkumisele. Nüüd algab oksjon 90 000 eurost.