Peep Sooman • 19 juuni 2019

Peep Sooman: uus nipp korteriäris võib jamasid kaasa tuua

Väikeinvestorid on leidnud uue kasumliku ärinipi: paneelmajade kolmetoalised korterid muudetakse köögi elutuppa nihutamisega neljatoalisteks. Kasum on suur, kuid ostja riskid selguvad alles siis, kui korteris peaks tekkima kindlustusjuhtum, arvab Pindi Kinnisvara juhatuse liige Peep Sooman.

Peep Sooman.  Foto: Tairo Lutter

Tehinguregistri järgi on kehvas seisus kolmetoaliste ja hiljem samade korterite remonditud kujul neljatoalistena müügil hinnavahe umbes 30 000 eurot, kusjuures remondile kulub sellest umbes pool ehk 15 000 eurot ja investori kasum korterilt on samuti umbes 15 000 eurot.

Lihtsalt räämas korterite ostmine ja nende üles vuntsimine müügi eesmärgil ehk flippimine ei tooda enam eriti palju kasumit. Nüüd muudetakse tubade arvu – kööginurk paigaldatakse elutuppa ja köögist tehakse väike magamistuba – tihti ilma projektita või poolikute kooskõlastustega, sest seadus jätab siin väga palju tõlgendamisruumi.

Tehniliselt võttes ei peagi veetorude või pliidi elutuppa vedimist kooskõlastama, aga kui halbade asjaolude kokkulangemisel on vaja põlengu või veekahjustuse tõttu hüvitist nõuda, tekivad kindlustusseltsidel õigustatud küsimused – miks on eksplikatsiooni järgi kööki ette nähtud torustik, ventilatsioon ja elektriseadmed hoopis elutuppa paigaldatud ja kas see pole mitte tehnosüsteemide muutmine, mille alusel saaks kahjuhüvitise maksmisest keelduda?

Praktika veel puudub ja seetõttu on ostjal tegelikult alati väike kirves pea kohal.

Hetkel kuum