Artikkel
 • Kuula
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Inimene masina vastu

  Lugesin uudiseid Rimi sooduspakkumiste terminali kohta, mis annavad soodustust lähtuvalt konkreetse kliendi ostuajaloost. Algus oli paljutõotav.

  Rimi esindaja lubas, et kui oled kõva kohupiimakreemi ostja, siis piimatoodete grupist just neid sooduspakkumisi tehakse. Iseenesest väga armas ju, kliendipõhine lähenemine ja puha! Kuigi ma ei tea, kas mind kohupiimasõbrana hapukoore soodushind eriti huvitab, aga esmatarbekaup, las ta siis olla.
  Jätku-uudis ütles aga, et päriselus pakutakse ostjale soodushinnaga neid kaupu, mida ta ostab harva. Saan aru kaupmeeste ideest - niimoodi tahetakse suunata inimeste spontaanseid ostuotsuseid, panna neid tarbima teisi kaupu lisaks oma tavapärasele ostukorvile.
  Kuid üks asi siin minu arvates ei klapi – vist oli kuulus reklaamimees Ogilvy see, kes ütles, et klient ei ole loll, ta on su oma naine. Ja kui su oma naine saab aru, et terminalis surutakse talle peale kaupa, mida ta tavaliselt ei vaja, kas ta ikka viitsib siis sellele aega kulutada?
  Mina julgeksin olla skeptiline. Mu skepsist kinnitab ka konkureeriva Prisma keti hinnagarantii kampaania. Tarbija vajab eelkõige lihtsust ja selgust. Et keegi ei kahtlustaks mind Prisma promomises, siis olgu öeldud, et mingit ärilist suhet mul nendega ei ole ja tarbijasuhet samuti mitte. Veelgi enam, minu jaoks on nende kauplused liiga suured, külastan neid nii harva kui võimalik.
  Swedbank on alati olnud suur innovaator ja ma pean nende internetipanka väga heaks lahenduseks. Olen leppinud sellega, et tänu minu kasutatavatele tehnoloogilistele vahenditele, mille kaudu vähegi raha liigub, teab pank minust kõike. Ja seda enam on mulle mõistetamatu, et teatud kohtades saab panga tehniline võimekus justkui otsa ja võidu saavutab soov raha teenida kliendi teadmatuse arvelt.
  Näide elust: Swedbankis on sularaha tasuta väljavõtmise limiit 2000 eurot kuus. Võin kihla vedada kümne õlle peale, et enamik inimesi seda ei tea, kuna puutub nii suures summas sularahaga kokku harva. Ja inimeste elu ei seisne ainult selles, et aeg-ajalt panga hinnakirja üle lugeda.
  Kui ma nüüd võtan suurema summa sularaha välja, lisab pank hiljem selle väljavõtmise tasu, vist oli 0,3% summalt. Kui pank saab mulle pangaautomaadi kaudu edastada kõiksugu teateid, hoiatusi ja isegi reklaami, saaks ta sama lihtsalt 2000st eurost suurema summa väljavõtmise puhul kuvada  lisanduva kulu teate. Ja edasi oleks juba minu kui kliendi otsus, kas teen selle kulu või mitte.
  Mäletame hästi telekommunikatsioonifirmade esimesi argumente, kui inimesed hakkasid saama roaming'u eest välismaal suuri arveid. Räägiti küll kliendi vastutusest jms, aga lõpuks jõuti ikkagi lahenduseni, et mõistlikum on klienti teavitada võimalikest kuludest. Ma ei usu, et nad nüüd vähem raha teeniksid, küll aga tunnevad kliendid end märksa turvalisemalt ja paremini hoituna, mis võikski ju olla iga ettevõtmise eesmärk.
 • Hetkel kuum
Tõnis Saarts: kaotus paneb Kaja Kallase suure surve alla Eesti 200 võitleb elu eest, Kesk tegi comeback’i
Äsja lõppenud Euroopa Parlamendi valimistel saavad olema nähtavad siirded Eesti sisepoliitikasse ja mõju mitme erakonna käekäigule, kirjutab Tallinna Ülikooli politoloog Tõnis Saarts.
Äsja lõppenud Euroopa Parlamendi valimistel saavad olema nähtavad siirded Eesti sisepoliitikasse ja mõju mitme erakonna käekäigule, kirjutab Tallinna Ülikooli politoloog Tõnis Saarts.
Wall Streeti päev otsa kestnud pinev ootus lõppes lahja lõpuga
Investorid ja kauplejad jälgisid kolmapäeval pingsalt kahte sündmust, mis oma vormilt olid väga olulised, kuid sisuliselt staatilise loomuga ning midagi uut me peaagu teada ei saanudki.
Investorid ja kauplejad jälgisid kolmapäeval pingsalt kahte sündmust, mis oma vormilt olid väga olulised, kuid sisuliselt staatilise loomuga ning midagi uut me peaagu teada ei saanudki.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Väikeettevõtjate esindaja loodab kliimaministeeriumile
“Vaadates kliimaseaduse eelnõu olen väga murelik, kuna see suurendab halduskoormust,” rääkis väikeettevõtteid koondava EVEA president Ille Nakurt-Murumaa hommikuprogrammi intervjuus.
“Vaadates kliimaseaduse eelnõu olen väga murelik, kuna see suurendab halduskoormust,” rääkis väikeettevõtteid koondava EVEA president Ille Nakurt-Murumaa hommikuprogrammi intervjuus.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Pannkoogimeistrid uuendavad kasvuretsepti: tuleb Eestist väljas ise äri püsti panna
Kookeri minipannkookidega tuntust kogunud Mesti omanikud tunnistasid Äripäeva raadios, et olid frantsiisi avamisele väljaspool Eestit juba päris lähedal, kuid aeg polnud küps. Enne tuleb ka ise üks koht välismaal avada.
Kookeri minipannkookidega tuntust kogunud Mesti omanikud tunnistasid Äripäeva raadios, et olid frantsiisi avamisele väljaspool Eestit juba päris lähedal, kuid aeg polnud küps. Enne tuleb ka ise üks koht välismaal avada.
Adam Granti soovitused petturi sündroomist vabanemiseks
Kas ka sulle tundub, et oled oma töös ebapädev ja kohe on saabumas hetk, kus sind paljastatakse? Ameerika juhtimispsühholoog ja menukite autor Adam Grant räägib, et petturi sündroomist tuleks hoopis mõelda kui varjatud potentsiaali märgist: sulle tundub, et teised inimesed hindavad sind üle, aga palju tõenäolisemalt sa hoopis alahindad iseennast.
Kas ka sulle tundub, et oled oma töös ebapädev ja kohe on saabumas hetk, kus sind paljastatakse? Ameerika juhtimispsühholoog ja menukite autor Adam Grant räägib, et petturi sündroomist tuleks hoopis mõelda kui varjatud potentsiaali märgist: sulle tundub, et teised inimesed hindavad sind üle, aga palju tõenäolisemalt sa hoopis alahindad iseennast.
Veskimägi: aastal 2030 võiks Eesti kaitsetööstuse käive olla miljard
2030. aastal võiks Eesti kaitsetööstuse käive olla 1 miljard, kuid juba sel aastal on sektori käive rekordiline, rääkis 2C Venturesi partneri Taavi Veskimägi, kes on ka kaitsetööstuse liidu nõukogu esimees.
2030. aastal võiks Eesti kaitsetööstuse käive olla 1 miljard, kuid juba sel aastal on sektori käive rekordiline, rääkis 2C Venturesi partneri Taavi Veskimägi, kes on ka kaitsetööstuse liidu nõukogu esimees.
EL kehtestab Hiina elektriautodele kaitsetollid
Euroopa Liit kehtestab Hiina elektriautodele juulist täiendava tollimaksu, mis suurema osa tootajte puhul küündib 38,1 protsendini auto hinnast.
Euroopa Liit kehtestab Hiina elektriautodele juulist täiendava tollimaksu, mis suurema osa tootajte puhul küündib 38,1 protsendini auto hinnast.
Wendre loob oma jaekaupluste võrgu
Unetarvikute tootja Wendre on hakanud välja arendama oma kaubamärke ning loob oma jaekaupluste võrgu. Keti esimene kauplus avatakse Tallinnas Järve keskuses.
Unetarvikute tootja Wendre on hakanud välja arendama oma kaubamärke ning loob oma jaekaupluste võrgu. Keti esimene kauplus avatakse Tallinnas Järve keskuses.
Telia peakontor kärbib pinda veerandi võrra
Telia peakontor Rootsis annab käest 9500 ruutmeetri jagu peakontori pinda, ettevõtte teatel pole raha kokkuhoid selle peamine põhjus.
Telia peakontor Rootsis annab käest 9500 ruutmeetri jagu peakontori pinda, ettevõtte teatel pole raha kokkuhoid selle peamine põhjus.