• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Presidendivalimised otse valimiskokku

  Presidendi otsevalimised näivad nii piiratud volitustega institutsiooni jaoks pisut liiast. Kuid presidenti võiks valida kohe valimiskogus, jättes riigikogu-astme ära, sest see on nii või teisiti kuidagi piinlik, kirjutab kirjandusteadlane ja luuletaja Aare Pilv.

  Kui riigikogul ei õnnestu presidenti valida, oleks kogu nagu läbi kukkunud, aga kui õnnestub, jätab see kitsa seltskonna omavahelise diili mulje.
  Valimiskogu omavalitsuste esindajad aga ei peaks olema mitte volikogusiseste sobingute tulemus (nagu nad praegu sisuliselt on), vaid valimistel kõige rohkem hääli saanud kandidaadid. Piirav tingimus peaks olema, et esindajad on valimiskogu toimumise ajal volikogu, valla- või linnavalitsuse liikmed (sest ka viimased täidavad sisuliselt valijate antud mandaati).
  Kui kõige rohkem hääli saanud kandidaadid ei vasta sellele piirangule, läheks nende koht häälte arvult järgmistele kandidaatidele (mitme valimisringkonnaga Tallinna puhul tuleks järjestust ilmselt arvutada, nt kandidaatide ringkonnasiseseid protsente võrreldes).
  See tooks muidugi kaasa olukordi, kus omavalitsust ei esindaks alati parajasti valitseva koalitsiooni liige – aga asja iva olekski isiku­valimiste mõõtme esiletõstmine, nii saaks presidenti valida just need isikud, kes on valimistel kõige suurema toetuse saanud. See töötaks kuigivõrd vastu ka peibutuspartide kasutamisele, sest nende valimiskogu-koha saaks endale ilmselt mõne teise nimekirja populaarseim kandidaat.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Siim Tammer: hunt börsinahas – miks börsitehinguid iseendaga tasub vältida
Soovitan võimalusel vältida börsi kaudu tehinguid iseendaga. Sellised tehingud jäävad järelevalvele silma, kirjutab finantsinspektsiooni juhatuse liige Siim Tammer asutuse blogis.
Soovitan võimalusel vältida börsi kaudu tehinguid iseendaga. Sellised tehingud jäävad järelevalvele silma, kirjutab finantsinspektsiooni juhatuse liige Siim Tammer asutuse blogis.
Goldman Sachsi tulemused panid aktsia tõusma
Goldman Sachs teatas reedel, et suutis kolmandas kvartalis kasumit pea 70 protsenti kasvatada, ületades sellega suurelt ootusi. Üleüldiselt on USA pankade jaoks kolmas kvartal olnud väga tugev, vahendab Reuters.
Goldman Sachs teatas reedel, et suutis kolmandas kvartalis kasumit pea 70 protsenti kasvatada, ületades sellega suurelt ootusi. Üleüldiselt on USA pankade jaoks kolmas kvartal olnud väga tugev, vahendab Reuters.
Arco Vara juht loodab Enefitist kiiret kasumit
Kinnisvaraarendaja Arco Vara tegevjuht Miko-Ove Niinemäe tõdes, et osales väikeses mahus Enefit Greeni IPO-l, kuid neljakordne ülemärkimine tuli talle vaatamata soodsatele oludele üllatusena. Niinemäe näeb, et investorite arvu kasv on kasulik kõigile.
Kinnisvaraarendaja Arco Vara tegevjuht Miko-Ove Niinemäe tõdes, et osales väikeses mahus Enefit Greeni IPO-l, kuid neljakordne ülemärkimine tuli talle vaatamata soodsatele oludele üllatusena. Niinemäe näeb, et investorite arvu kasv on kasulik kõigile.
Riigikohus muutis kevadel vastutuse põhimõtteid kortermajade veetorude purunemisel
Tänavu kevadel tegi riigikohus olulise otsuse kortermaja veetoru lõhkemise juhtumis.
Tänavu kevadel tegi riigikohus olulise otsuse kortermaja veetoru lõhkemise juhtumis.