Rõivas, ootame argumente

1185-aripaev 11. aprill 2014, 08:15

Äripäeva arvates tuleb Reformierakonna ja sotsiaaldemokraatide valitsusel esitada selged põhjendused, miks on vaja teostada koalitsioonilepingusse kirjutatud riigifirma Eesti Energia väärtust kahandavad ettepanekud. Praegu on Taavi Rõivase valitsus oma tormakuse ja ebamäärasusega suutnud tekitada pigem kahju kui kasu.

Jääb mulje, et Eesti Energiat (EE) puudutavad punktid on koalitsioonilepingus eesmärgiga valimiskampaaniaks raha hankida. Üritatakse olla meele järele ettevõtjatele, kes saaksid EE nõrgestamisest kasu. Osa neist on olnud varemgi sotside ja Reformi rahastajad.

EE tükeldamine ja riiklikule energiafirmale toetuste maksmine on teema, mis väärib kindlasti debatti. See ei saa aga toimuda loosungite esitamise stiilis. Kahjuks on Rõivase valitsus just riigifirmasid puudutavatel teemadel jätnud mulje, et Eestit valitsetakse stiilis „enne ütlen ja alles siis mõtlen“.

Valitsuse liikmetele peaks olema selge, et jaotusvõrgu ning põlevkiviressursi eraldamine kahandab EE väärtust. Kui selline eesmärk pannakse valitsusleppesse, siis tuleb seda ka avalikkusele põhjendada. Tuua välja kavandatud muudatuste argumendid ning näidata, kuidas neist saab kasu kogu ühiskond. Seda aga valitsusliikmed praegu selgitada ei oska.

Miks seda vaja on? Kolmapäevases “Foorumi” saates ütles riigikogu sotsist rahanduskomisjoni esimees Rannar Vassiljev, et tõenäoliselt ei jõuta nende punktide teostumiseni järgneva aasta jooksul. Miks aga on vaja energiafirma üldse tükeldada, seda Vassiljev selgitada ei osanud. Ja miks oli vaja taolised punktid kirja panna, kui mõni nädal hiljem hakkavad koalitsioonipoliitikud neist taganema.

Eesti Energia tegutseb rahvusvahelisel krediiditurul. Ettevõtte võlakohustuste kogumaht on praegu 938 miljonit eurot. EE tükeldamisega tekib risk, et võlakohustused tuleb varem tasuda. Või kui ettevõttel peaks tekkima vajadus olemasolevaid laene refinantseerida, siis on firma pandud juba ainuüksi koalitsioonileppe tõttu kreeditoride silmis kehvemasse valgusesse. Laenuraha võib muutuda senisest kallimaks. Valitsuse ebamäärastel lubadustel on selge hind, mille lõpuks maksavad kinni EE kliendid kerkiva hinna või maksumaksjad vähenenud dividenditulu näol.

Teine oluline teemade ring puudutab valitsuse soovi keelustada biokütuste kasutamise võimalus Auvere jaamas ja lõpetada koostootmise toetuse maksmine Iru prügipõletusjaamale. Nende otsustega võib riik omaenda ettevõtte panna turul kehvamasse konkurentsiolukorda, mis taas tõmbab alla selle väärtust.

Selgitada ei soovita. Et valitsusliidu ettepanekute vajalikkust hinnata, oleks vaja teada, mis toimus koalitsioonikõnelusi pidanud Rain Rosimannuse, Kristen Michali, Taavi Rõivase, Sven Mikseri, Eiki Nestori jt poliitikute peades, kui nad energeetika peatükile oma heakskiidu andsid. Seni pole Reformierakond ja sotsid soovinud või osanud Eesti Energiat puudutavate punktide vajalikkust selgitada.

EE tükeldamisest saavad kasu riigifirmaga konkureerivad ettevõtted. Võib-olla saavad otsest rahalist kasu ka Reform ja sotsid, kui nende ettevõtete omanikud toetavad avalikult või varjatult valitsusliidu europarlamendi ja riigikogu valimiskampaaniat. Kas aga ühiskond tervikuna kasu saab, on ebaselge.

Lugupeetud peaminister Rõivas, ärge rääkige energeetikas kavandatavatest muudatustest ainult Reformierakonna tagatoas valitud seltskonna ettevõtjatega. Kui julgesite nii olulised punktid kirjutada vähem kui aasta töötava valitsusliidu leppesse, siis julgege ka avalikkusele selgitada, mis kasu saab Eesti ühiskond Eesti Energia lõhkumisest.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    14. April 2014, 09:46
    Otsi:

    Ava täpsem otsing