Birjo Must • 29. oktoober 2014 • 2 min
Jaga lugu:

Maailmapank: Hiina peab muutuma jätkusuutlikumaks

Hiina Keskpanga peahoone.  Foto: Bloomberg

Maailmapank teatas eile, et Hiina võib endale lubada tuleva aasta majanduskasvu langemist 7%-le, kuna ka sel juhul suudab riik oma tööturgu tervena hoida. Pank soovitab riigil keskenduda jätkusuutlikumale kasvule.

Siiani on riik teinud märkimisväärseid pingutusi, et kasv oleks võimalikult kiire, vahendab CNBC.

„Meie sõnum on, et riigi fookus peab olema pigem reformidel, mitte teatud kasvu eesmärkide täitmisel,“ märkis maailmapanga vanemanalüütik Karlis Smits.

Smits lisas, et just 7%-ne majanduskasv tuleval aastal on panga hinnangul piisav selleks, et riik suudaks säilitada tööturu stabiilsuse.

Kahekohaline majanduskasvu number on aidanud miljonitel hiinlastel väljuda vaesusest, kuid samas saastanud tohutult riigi õhku, maad ja vett. Hiina peaks nüüd keskenduma aeglasemale, kuid parema kvaliteediga kasvule.

Riik kavatseb sel aastal saavutada 7,5%-lise majanduskasvu, mis paljude analüütikute hinnangul jääb küll 7,4%-le. See oleks aeglaseim kasv viimase 24 aasta jooksul. Nii riigi valitsus kui keskpank on käinud välja hulga toetusmeetmeid, et vältida veelgi järsemat aeglustumist.

Maailmapank julgustab Hiinat ka keskenduma julgemalt reformidele. „Peamine mure on see, et ambitsioonikale kasvule keskenduv strateegia nõuab, et poliitika oleks suunatud toetama pigem siseriiklikku nõudlust kui reforme,“ teatas pank, viidates Hiina praegusele taktikale.

Maailmapank hoiatas, et nn teise generatsiooni reformidel on kasvule tõenäoliselt väiksem mõju kui esimese generatsiooni omadel, mis viidi ellu mõne aastakümne eest. Panga hinnangul võiksid reformid aidata riigi majanduskasvu näitajat viie aastaga tõsta 3,5 protsendipunkti võrra.

„Selliste reformide elluviimine võib kiirendada Hiina majanduskasvu potentsiaali, kuid majanduskasv jääb siiski järgmise kümne aasta jooksul mõõdukaks,“ lisati aruandes. Paljud analüütikud on aga arvamusel, et Hiina liigub õiges suunas.

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt