Rainer Saad • 14. november 2014 • 1 min
Jaga lugu:

Islami terroriorganisatsioon loob enda valuuta

USA korraldab õhurünnakuid ISISe vastu  Foto: Bloomberg

Islamistlik sunni terroriorganisatsioon ISIS teatas, et plaanib välja anda enda raha, kirjutas Financial Times.

Al Qaeda haru ISIS teatas kolmapäeval, et kavatseb enda raha loomisega eraldada end Iraagi ja Süüria põhjaosa muslimite julmast finantssüsteemist. Terrorirühmitus avalikustas ka 17 minuti pikkuse helisalvestise, kus kõneles nende juht Abi Bakr al-Baghdadi.

„Võitlemine on kohustuslik igale indiviidile,” ütles al-Baghdadi, kes kutsus üles haarama relvi lääneriikide ja nende Araabia liitlaste vastu, eriti naftarikka kuningriigi Saudi Araabia vastu. Eelmisel nädalal arvati, et al-Baghdadi on USA korraldatud õhurünnakutes surma saanud.

Helisalvestisel ei maininud al-Baghdadi uue valuuta plaane, kuid Süüria aktivist ja ISISe liige Abu Bilal al-Homsi kinnitas, et valuuta loomise plaanid on olemas. „See on vastulöök ristirüütlite koalitsioonile,” ütles ta.

John Hopkinsi ülikooli professor Steven H. Hanke ütles, et ISISe loodud raha ostujõud sõltub kullast, hõbedast ja vasest. „Tähtis küsimus on, kust nad kulla ja vase saavad? Nad peavad konfiskeerima veel rohkem vara varguste ja sõja näol,” ütles ta.

 

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt