Mait Kraun • 17. november 2014
Jaga lugu:

Kahe naftafirma liitmisel tekkis uus hiiglane

Halliburton
Halliburton  Foto: Bloomberg

Viimasel ajal ei ole ühinemiskõnelused kahe naftatootmisteenuste ettevõte Halliburtoni ja Baker Hughesi vahel hästi läinud. Täna aga teatati, et tehing on olemas.

Maailma suuruselt teine naftatootmisteenuste ettevõte ostis oma rivaali Baker Hughesi 34,6 miljardi dollari eest, vahendab CNN Money.

Antud tootmisharu suuruselt teise ja kolmanda ettevõte vaheline tehing tähendab seda, et moodustub uus energiahiid, millel on rohkem kui 136 000 töötajad.

Ühinemine toimub ajal, mil langev nafta hind on tootmisharu ettevõtetele survet avaldamas.

Kahe ettevõtte liitmine aitab vähendada kulusid. „Aastane kulude sünergia on umbes 2 miljardit dollarit,“ ütlesid ettevõtte ametnikud. Nende sõnul on selline kokkuhoiusumma „konservatiivne“ number, mis saavutatakse dubleerimise eemaldamisega. Näiteks on mõlemal ettevõttel mitmetes kohtades kontoreid, mida saab nüüd sulgeda.

Halliburton on enda sõnul kindel, et tehing läbib valitsuse regulaatorite ülevaatuse edukalt ning see viiakse ka lõpule. Samuti teatas ettevõte, et on palganud endale ka parimad nõustajad. Suurim hirm on see, et valitsus võtab tehingut kui kartelli või monopoli moodustamist.

Ettevõttel on Washingtonis tegelikult ka palju võimu. Lobitööks on kulutatud sel aastal ligi 360 000 dollarit, selgub Vastutustundliku Poliitika Keskuse välja toodud numbritest. Keskus teatas samuti, et Halliburton ja selle töötajad on vahevalimistel erinevatele kandidaatidele annetanud kokku 615 000 dollarit.

Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt