Päev börsil: pilgud Föderaalreservil

17. detsember 2014, 10:12
Föderaalreservi pealik Janet Yellen.
https://www.aripaev.ee/storyimage/EA/20141217/BORS/141219747/AR/0/AR-141219747.jpg

Kui jätta kõrvale jätkuvalt kukkuvad naftahinnad ja üha nõrgenev rubla, on maailma investorite pilgud täna koondunud USA keskpanga istungile, kus Eesti aja järgi õhtul selgub otsus intressimäärade kohta ja edasised majandusprognoosid.

Ehkki analüütikute hinnangul rekordmadalad (0,25%) intressimäärad säilitatakse, oodatakse vihjeid tuleva aasta kohta. Kui varem on Föderaalreservi juht Janet Yellen lubanud hoida intressimäärad all „märkimisväärse aja jooksul“, siis Bloombergi küsitletud analüütikute hinnangul ta tänasel kohtumisel sellisest sõnastusest loobub.

Kui USA turud tänase kohtumise eel veidi langesid, siis Euroopas oli eile pilt üsna roheline ja Stoxx 50 lõpetas päeva 2,25% kõrgemal. Üsna optimistlikud olid liikumised ka Aasias, kus Hiina Shanghai Composite kerkis 1,31%, Jaapani Nikkei lisas 0,38% ja õrnalt plusspoolele jäi pidama ka Austraalia börs.

Veidi langesid küll Inda ja Honkongi börs, vastavalt 0,41 ja 0,24%. Rubla mõju jõudis ka Hongkongi börsile ja suurima, ligi 17% kukkumise tegi Hiina autofirma Geely Automobile. Nimelt kardetakse, et ettevõte saab suure valuutakahjumi oma Venemaa äridelt. Lisaks oodatakse teravat kukkumist ettevõtte peamistelt eksporditurgudelt.

Eilne päev oli üsna märgiline nafta jaoks ning Brenti toornafta langes alla 60 dollari barrelist, kaubeldes praegugi 59,63 dollarit barreli kohta. USA West Texas Intermediate (WTI) toornafta futuurid on langenud juba 55,34 dollarini barreli kohta.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
17. December 2014, 10:36

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing