Birjo Must • 11. august 2015 kell 12:19

Saksa investorid kaotavad optimismi

Börsimaakler Frankfurdi börsil.   Foto: EPA

Saksa investorite kindlus langes augustis juba viiendat kuud ja see kasvatab muret euroala majandusveduri käekäigu pärast.

Saksa peamine börsiindeks DAX on tänaste uudiste valguses langenud pea 2%.

Investorite optimismi mõõtev ZEW indeks langes sel kuul 25 punktile. Juulis oli see veel 29,7 ja juunis 31,5 punkti. Indeks langeb juba viiendat kuud järjest.

„Saksa majandusvedur töötab endiselt tõrgeteta. Sellegipoolest on ebatõenäoline, et Saksa majandus praeguse geopoliitilise ja globaalse majanduse nõrkuse keskel lähiajal eriliselt kasvaks. Sellepärast on ka investorite optimism langenud,“ märkis ZEWi juht Clemens Fuest täna pressiteate vahendusel.

Capital Economicsi ökonomisti James Howati sõnul peegeldab indeks üleüldist nõrkust. Seda näitasid ka tööstustoodangu ja PMI indeksid. „Need näitavad, et Saksa majanduse taastumine enam hoogu juurde ei saa,“ märkis Howat.

Hoolimata üldisest ebakindlusest Euroopas on Saksa DAX indeks tänavu korraliku tõusu teinud. Aastases võrdluses on indeks kerkinud üle 24% ja selle aasta algusega võrreldes üle 16%. Kuigi aprillis saavutatud rekordtase on veel kaugel, siis rühib indeks sel kuul tasapisi taas üles.

Hetkel kuum