Mait Kraun • 24. august 2015 kell 10:15

Euroopa turgude müügilaine jätkub

Börsimaakler Frankfurdi börsil.  Foto: EPA

Euroopa aktsiaturud langevad juba neljandat päeva järjest ja Saksamaa suurim aktsiaindeks sisenes karuturule, vahendab Bloomberg.

Stoxx Europe 600 indeks on pärastlõunaks kukkunud 2,7 protsenti. Eelmisel nädalal tegi indeks nelja aasta suurima languse. Täna on indeksis tõusnud üksnes kaks ettevõtet. Kõige suurema languse tegi kaevandussektor, mis odavnes 5,2 protsendi võrra. Saksamaa DAX indeks on kukkunud ligi kolm protsenti ja aprillis saavutatud tipust on indeks odavnenud 21 protsenti.

Aktsiate müügilaine algas Hiina jüaani devalveerimisest. See pani omakorda investoreid muretsema globaalse majanduskasvu pärast. Stoxx Europe on kukkunud aprillis saavutatud tippudest üle 13 protsendi ja see tähendab, et indeks on korrektsioonis. Korrektsiooniks peetakse 10-20 protsendilist langust.

„Tundub, et täna müüvad kõik ja paanika on täies hoos. Ratsionaalseid valikuid ega reageerimist turgudel ei ole,“ ütles investeerimisfirma Lampe Asset Managementi rahahaldur Michael Woischneck. „Täna ei toimu taastumist. Ameeriklased lisavad müügilainele pärastlõunal hoogu juurde ja see võib viia turud veelgi madalamale.“

DAX indeks, mis oli aasta alguses üks suurematest tõusjatest, on Hiina mõju tõttu kukkunud enim, ütles Woishneck. Kui DAX peaks päeva lõpetama praegusel tasemel, siis on indeks jõudnud karuturule. Karuturg tähendab 20 või enama protsendilist langust.

Suurbritannia FTSE100 indeks on täna odavnenud 2,4 protsenti 6040 punktini. Päeva alguses käis indeks ka allpool 6000 punkti taset, mida ei ole juhtunud 2012. aastast saati.

Ka Tallinna börs ei ole puutumata. OMX Tallinna börsiindeks on täna kukkunud 3,85 protsenti.

Hetkel kuum