Mait Kraun • 5. september 2015 kell 9:58

Milline on tegelik töötus USAs?

Föderaalreservi juht Janet Yellen peab see kuu otsustama, kas tõsta intressimäärasid või mitte.  Foto: EPA

Reedel teatas USA tööministeerium, et töötuse määr kukkus augustis madalaima tasemeni alates 2008. aastast. Teised raporti andmed aga näitavad, et olukord pole nii roosiline.

USA tööministeeriumi raportist selgus, et tööandjad lisasid augustis 173 000 töökohta – see jäi analüütikute ootustele alla, kes ootasid 217 000 töökoha lisandumist. Samas parandati juuni ja juuli numbreid, mis muutusid pärast seda tunduvalt paremaks. Töötuse määr kukkus 5,1 protsendini, mis on madalaim tase alates 2008. aasta märtsist.

„Tegemist oli üldiselt väga hea raportiga,“ ütles Moody’s Analyticsi vanemökonomist Ryan Sweet. „Andmeid jälgides ei tundu, et finantsturgudel ja rahvusvahelistel turgudel toimiv oleks märkimisväärselt USA majandust mõjutanud.“

Järjekindel töötajate palkamine näitab, et tööandjad on USA majanduse osas optimistlikult meelestatud, vaatamata sellele, et arenevate turgude majanduskasvu aeglustumine kiireneb. Föderaalreserv kohtub vähem kui kahe nädala pärast, et otsustada intressimäärade tõstmine. Kaalukausil on kaks poolt – suhteliselt tugev tööturg ja Hiina mõjudest tingitud aktsiaturgude langus. Üks peaks andma põhjuse intressimäärasid tõsta, teine peaks Föderaalreservi takistama.

Föderaalreserv „jälgib pingsalt Hiina majanduse arenguid ja sellest tulenevaid potentsiaalset ja tegelikku mõju teistele majandustele,“ ütles Föderaalreservi asejuht Stanley Fischer laupäeval.

Milline on tegelik tööturu olukord?

Mitmed majandusteadlased vaatavad lisaks „peamistele“ näitajatele ka teisi numbreid, mis annavad majanduse olukorrast täpsema ülevaate. Töötururaportis annab USA statistikaamet tunduvalt rohkem andmeid, kui pelgalt töötuse määr. Need näitavad tööturu erinevaid tahke.

Üks nendest numbritest on näiteks U-6 määr. USA statistikaamet defineerib U-6 näitajat nii: „kõik töötud, millele on lisatud ka inimesed, kes on tööturuga marginaalselt seotud. Samuti need, kes töötavad majanduslikel põhjustel osalise töökoormusega.“

Teisisõnu näitab see töötute, alakoormusega töötajate ja töö otsimise lõpetanud inimeste osakaalu tööealise elanikkonna hulgas. See protsent pole sugugi nii roosiline kui töötuse määr – protsent püsib kangekaelselt kriisieelsetest tasemetest kõrgemal.

 

U-6 määr  Foto: USA statistikaamet/CNBC

U-6 määr kukkus augustis 10,3 protsendini, mis on madalaim tase alates 2008. aasta juunist. U-6 trend on olnud volatiilsem kui peamine töötuse määr (mida nimetatakse ka U-3). U-6 on kukkunud viimase aasta jooksul 140 baaspunkti võrra, U-3 aga 80 baaspunkti võrra.

Reedel ilmunud töötururaport on väga tähtis, sest Föderaalreserv otsustab 16-17. september, kas tõsta intressimäärasid või mitte. Intressimäärade tõstmine tundus veel mõned nädalad tagasi väga tõenäoline – augusti kolmandal nädalal hakkasid aktsiaturud aga kiiresti langema. Investorite seas tekitas muret Hiina ja terve maailma majanduskasvu aeglustumine. Janet Yellen on korduvalt öelnud, et Föderaalreserv ootab majandusandmeid, mis näitaks USA majanduse jätkusuutlikku taastumist.

Hetkel kuum