Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Milline on tegelik töötus USAs?

  Föderaalreservi juht Janet Yellen peab see kuu otsustama, kas tõsta intressimäärasid või mitte.Foto: EPA

  Reedel teatas USA tööministeerium, et töötuse määr kukkus augustis madalaima tasemeni alates 2008. aastast. Teised raporti andmed aga näitavad, et olukord pole nii roosiline.

  USA tööministeeriumi raportist selgus, et tööandjad lisasid augustis 173 000 töökohta – see jäi analüütikute ootustele alla, kes ootasid 217 000 töökoha lisandumist. Samas parandati juuni ja juuli numbreid, mis muutusid pärast seda tunduvalt paremaks. Töötuse määr kukkus 5,1 protsendini, mis on madalaim tase alates 2008. aasta märtsist.
  „Tegemist oli üldiselt väga hea raportiga,“ ütles Moody’s Analyticsi vanemökonomist Ryan Sweet. „Andmeid jälgides ei tundu, et finantsturgudel ja rahvusvahelistel turgudel toimiv oleks märkimisväärselt USA majandust mõjutanud.“
  Järjekindel töötajate palkamine näitab, et tööandjad on USA majanduse osas optimistlikult meelestatud, vaatamata sellele, et arenevate turgude majanduskasvu aeglustumine kiireneb. Föderaalreserv kohtub vähem kui kahe nädala pärast, et otsustada intressimäärade tõstmine. Kaalukausil on kaks poolt – suhteliselt tugev tööturg ja Hiina mõjudest tingitud aktsiaturgude langus. Üks peaks andma põhjuse intressimäärasid tõsta, teine peaks Föderaalreservi takistama.
  Föderaalreserv „jälgib pingsalt Hiina majanduse arenguid ja sellest tulenevaid potentsiaalset ja tegelikku mõju teistele majandustele,“ ütles Föderaalreservi asejuht Stanley Fischer laupäeval.
  Milline on tegelik tööturu olukord?
  Mitmed majandusteadlased vaatavad lisaks „peamistele“ näitajatele ka teisi numbreid, mis annavad majanduse olukorrast täpsema ülevaate. Töötururaportis annab USA statistikaamet tunduvalt rohkem andmeid, kui pelgalt töötuse määr. Need näitavad tööturu erinevaid tahke.
  Üks nendest numbritest on näiteks U-6 määr. USA statistikaamet defineerib U-6 näitajat nii: „kõik töötud, millele on lisatud ka inimesed, kes on tööturuga marginaalselt seotud. Samuti need, kes töötavad majanduslikel põhjustel osalise töökoormusega.“
  Teisisõnu näitab see töötute, alakoormusega töötajate ja töö otsimise lõpetanud inimeste osakaalu tööealise elanikkonna hulgas. See protsent pole sugugi nii roosiline kui töötuse määr – protsent püsib kangekaelselt kriisieelsetest tasemetest kõrgemal.
   
  U-6 määrFoto: USA statistikaamet/CNBC
  U-6 määr kukkus augustis 10,3 protsendini, mis on madalaim tase alates 2008. aasta juunist. U-6 trend on olnud volatiilsem kui peamine töötuse määr (mida nimetatakse ka U-3). U-6 on kukkunud viimase aasta jooksul 140 baaspunkti võrra, U-3 aga 80 baaspunkti võrra.
  Reedel ilmunud töötururaport on väga tähtis, sest Föderaalreserv otsustab 16-17. september, kas tõsta intressimäärasid või mitte. Intressimäärade tõstmine tundus veel mõned nädalad tagasi väga tõenäoline – augusti kolmandal nädalal hakkasid aktsiaturud aga kiiresti langema. Investorite seas tekitas muret Hiina ja terve maailma majanduskasvu aeglustumine. Janet Yellen on korduvalt öelnud, et Föderaalreserv ootab majandusandmeid, mis näitaks USA majanduse jätkusuutlikku taastumist.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Nõustajad: tehinguturg kukkus, aga vaba raha otsib sihte – ka Eestis
Pärast rekordilist aastat tehingumaastikul on tehingute maht tänavu langenud ning turul valitseva ebakindluse tõttu võib oodata eelneva aastaga võrreldes mõnevõrra madalama aktiivsuse jätkumist, kuid PwC tehingute nõustamise eksperdid Raul Ruubel ja Sass Karemäe soovitavad vaadata karuturust kaugemale ja keskenduda pikale perspektiivile.
Pärast rekordilist aastat tehingumaastikul on tehingute maht tänavu langenud ning turul valitseva ebakindluse tõttu võib oodata eelneva aastaga võrreldes mõnevõrra madalama aktiivsuse jätkumist, kuid PwC tehingute nõustamise eksperdid Raul Ruubel ja Sass Karemäe soovitavad vaadata karuturust kaugemale ja keskenduda pikale perspektiivile.
Saudi Araabia investeerimisfond ostis 7 miljardi eest USA aktsiaid
Majanduslanguse kartuses odavnenud USA aktsiaid on Saudi Araabia riiklik investeerimisfond ostnud kokku 7 miljardi dollari ulatuses.
Majanduslanguse kartuses odavnenud USA aktsiaid on Saudi Araabia riiklik investeerimisfond ostnud kokku 7 miljardi dollari ulatuses.
Reaalajas börsiinfo
Kui juhid, siis tee seda hästi
Juhi töö on raske. Loomulikult mitte füüsiliselt, vaid vaimselt ja eelkõige emotsionaalselt. Vastutus ja pinge on suur. Uuringud näitavad, et 50-70% sellest, kuidas töötajad tajuvad organisatsioonis valitsevat õhkkonda, sõltub ühe inimese-liidri-tegevusest.
Juhi töö on raske. Loomulikult mitte füüsiliselt, vaid vaimselt ja eelkõige emotsionaalselt. Vastutus ja pinge on suur. Uuringud näitavad, et 50-70% sellest, kuidas töötajad tajuvad organisatsioonis valitsevat õhkkonda, sõltub ühe inimese-liidri-tegevusest.
TOP: Pereettevõtete ladviku moodustavad kaubandusärid
Teist korda välja antava Pereettevõtete TOPi esikümnesse maandusid sel aastal ennekõike kaubandusettevõtted, mis tegustsevad veondus- ja transpordisektoris. Esikümne autasustamine toimub esimesel
Teist korda välja antava Pereettevõtete TOPi esikümnesse maandusid sel aastal ennekõike kaubandusettevõtted, mis tegustsevad veondus- ja transpordisektoris. Esikümne autasustamine toimub esimesel
Šiauliai pank peatas rublamaksed, Venemaa marus
Alates tänasest peatas Leedu Šiauliai pank kõik maksed Vene rublades, mis tõi juba sellest teatamise ajal kaasa Venemaa tormilise reaktsiooni.
Alates tänasest peatas Leedu Šiauliai pank kõik maksed Vene rublades, mis tõi juba sellest teatamise ajal kaasa Venemaa tormilise reaktsiooni.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.