Birjo Must • 5. oktoober 2015 kell 9:07

Väikeinvestorid saavad soetada LHV võlakirju

Tänasest kaubeldakse Tallinna börsil LHV võlakirjadega.  Foto: Andres Haabu, Äripäev

Tänasest saab Tallinna börsil osta LHV võlakirju, mis on taskukohased ka väikeinvestoritele.

„Kutsume laia investorite ringi meiega koos seda ettevõtet kasvatama,“ rääkis LHV Groupi juht Erkki Raasuke tänasel pressiüritusel.

Raasukese sõnul on võlakirjade avalik emissioon ettevalmistus aktsiatega börsil kauplemiseks, mis võiks alata järgmisel suvel.

Tänasest kuni 26. oktoobrini saavad investorid märkida LHV allutatud võlakirju, mille nimiväärtus on 1000 eurot. Algselt on emissiooni maht 10 miljonit eurot, aga kui toimub ülemärkimine, on pangal õigus mahtu tõsta 15 miljonile eurole. Võlakirjade intressimäär on 6,5% aastas ja need väljastatakse 10 aastaks ehk aastani 2025, kuid LHV-l on õigus lunastada võlakirjad pärast viie aasta möödumist, kui selleks annab nõusoleku finantsinspektsioon.

Raasukese sõnul on LHV allutatud võlakirjadesse investeerimine igaühe võimalus saada osa Eesti finantsgrupi kasvuloost. „Oleme suurim kodumaine kapitalipakkuja Eestis – hoiame üle 1,7 miljardi euro Eesti inimeste finantsvara. LHV Pank on kasvanud Eesti viiendaks pangaks ja LHV Varahaldus kasvatab pensionifondide vara, mis on mahu poolest teisel kohal. Investoritelt kaasatavat kapitali kasutame omavahendite koosseisus, et toetada LHV ärimahu edasist kasvu,“ rääkis Raasuke. „Võlakirjade börsil noteerimisega sai LHVst avalik ettevõte. Loodetavasti elavdab allutatud võlakirjadesse investeerimise võimalus ka Eesti finantsturgu üldiselt,“ lisas ta.

Tähele tuleb aga panna, et tegemist ei ole tavaliste võlakirjadega. Allutatud võlakirjad on LHV tagamata võlakohustus investori ees. LHV allutatud võlakirjade allutatus tähendab, et LHV likvideerimise või pankroti korral rahuldatakse võlakirjadest tulenevad nõuded alles pärast kõigi allutamata nõuete (nt saadud hoiused, võetud laenud, kohustused töötajate ja tarnijate ees) täielikku rahuldamist. Nõuete rahuldamise järjekorras jäävad allutatud võlakirjadest tahapoole ainult LHV aktsionärid.

Tänasest kaubeldakse Tallinna börsil LHV võlakirjadega, mis on taskukohased ka väikeinvestoritele.  Foto: Andres Haabu
Hetkel kuum