Kadi Neemre • 15. detsember 2015 kell 15:24

Wall Streeti uuring: 2016. aastal tõusevad intressimäärad veelgi

Foto: EPA

Turud eeldavad, et Föderaalreserv tõstab sellel nädalal intressimäärasid ning CNBC Fed Survey uuringu kohaselt tehakse seda kolmel korral ka järgmisel aastal. Uuringule vastanute arvates mõjutab see negatiivselt aktsiaid, elamispindu ning majandust.

42% vastanutest, sh finantsjuhid, ökonomistid ja strateegid, prognoosivad, et tõenäosus, et järgmisel aastal on majanduslangus tulemas, on 22,9%.

“Mitte keegi ei ole null-intressimäära siiani edukalt tõstnud,” kirjutab Bianco Researchi asutaja Jim Bianco. “Jaapanlased püüdsid intressimäärasid tõsta 2006. aastal, kuid pidid neid seejärel taas kärpima. Euroopa Keskpank püüdis intressimäärasid tõsta 2010. aastal ning kärpis intressid seejärel negatiivseks. Föderaalreserv püüab teha midagi enneolematut.”

Samas aga ei nähta intressimäärade tõstmise negatiivseid efekte ekstreemsetena. Skaalal -5 kuni 5 nähakse keskmist mõju majandusele kõigest -0,2. Võlakirjade hindadele avaldab intressimäärade tõus aga suurimat mõju, keskmiselt 1,2 ning elamispindadele on mõju -0,7. Tarbijate kulutustele mõjub see aga tõenäoliselt hästi.

“See majandustsükkel on kestnud kuus aastat ning nullprotsendise intressimääraga poliitika karistab nüüd säästjaid rohkem kui laenajad sellest kasu saavad,” sõnas Huntington National Banki investeerimisanalüütik John Augustine.

Keskmiselt pakkusid vastanud, et 2016. aastal toimub 2-3 intressimäärade tõstmist.

Ligi 60% neist usub, et järgmine kord tõstetakse intressimäärasid peale detsembrikuist tõusu märtsis.

“Üks kolmandik aktiivsetest investoritest ei ole kunagi intressimäärade tõstmist näinud ning arvavad, et see on maailma lõpp. See ei ole nii,” kirjutas Wunderlich Securities analüütik Art Hogan.

Wall Street alandas SKP prognoosi, ennustades, et sellel aastal kasvab SKP 2,3% ning järgmisel kahel aastal kasvab SKP 2,4%.

Suurim oht USA majanduse paranemisele on globaalse majanduse nõrkus.

Prognooside kohaselt peaks inflatsioon järgmisel aastal tõusma hakkama ning jõudma 2017. aasta lõpuks 2,12%-ni.

 

 

Hetkel kuum