Birjo Must • 30. detsember 2015 kell 8:30

Citi: nafta hinna tõus jääb üürikeseks

Naftatootmine Californias, USAs.  Foto: EPA

Nafta hinna langus süveneb veelgi, kuna OPEC üritab jäärapäiselt konkurente turult välja süüa, teatas Citigroup.

"Meil on praegu selgelt pakkumise ülekaal ja see sobib kokku hinna liikumisega. See tähendab, et hind jääb madalaks pikemaks ajaks," rääkis panga energiaanalüütik Tim Evans uudisteagentuurile CNBC.

Pärast eilset tõusu on USA toornafta WTI barreli hind langenud täna 1,8%, 37,19 dollarile. Brenti toornafta barreli hind on samuti langenud üle 1% ning see maksab 37,39 dollarit. Nädala alguses loodeti, et külmenevad ilmad kasvatavad nõudlust kütteainete järele.

Evans märkis aga, et nafta hind on siiski aastate madalaimal tasemel, kuid naftakartelli OPEC tootmine ületab aastatagust taset. Näiteks novembris pumpas OPECi suurim tootja Saudi Araabia 7% rohkem naftat kui aasta eest samal ajal. See hüvitas ka languse USA tootmise kasvutempos, lausus Evan.

"Just OPECist lisanduv naftakogus on see, mis hoiab turul ülejääki," sõnas analüütik.

Naftakartell keeldus detsembrikuisel koosolekul oma 30 miljoni tonnist tootmispiiri alandamisest. See viis aga nafta hinna detsembri alguses täiendavasse langusesse.

OPEC loodab, et turul ülejäägi hoidmine suretab tasapisi välja USA väiksemad naftatoojad. Samas selgus esmaspäeval, et Saudi Araabia on tõsiselt hädas rekordilise eelarvedefitsiidiga. Riik on sunnitud seetõttu vähendama oma sõltuvust naftast

Hetkel kuum