Mait Kraun • 19. jaanuar 2016 kell 17:34

Rio Tinto aeglustab rauamaagi tootmist

Rauamaak  Foto: EPA

Maailma suuruselt teine rauamaagi eksportija aeglustab tootmise suurendamist, sest tooraine hinnad on ülepakkumise tõttu madalseisus, vahendab Bloomberg.

Sellel aastal suureneb Rio Tinto rauamaagi tootmine 7 protsendi võrra 350 miljoni tonnini. 2015. aastal kasvas kaevandusfirma toodang 11 protsenti. BHP Billiton, kes teatab oma tootmismahud kolmapäeval, prognoosib 6 protsendi suurust kasvu. Eelneval aastal kasvas BHP toodang 13 protsenti.

„Kui turul on ülepakkumine ja tootmismahtude kasv aeglustub, siis see on alati hea uudis,“ ütles investeerimisfirma Fat Prophetsi tooraineturu analüütik David Lennox. „Samas nad ikkagi suurendavad tootmist ja see pole rauamaagi hindade jaoks sugugi hea.“

Tooraine hind on alates 2011. aastast langenud rohkem kui 75 protsenti. Eelmisel kuul jõudis hind madalaima tasemeni alates 2009. aasta maist, sest Hiina terasetoodang ja nõudlus vähenesid. Hiina terasetehaste toodang kukkus eelmisel aastal 2,3 protsenti – see on esimene langus alates 1991. aastast.

Suurimad kaevandajad jätkavad tootmise laiendamist. Nende strateegia aitab vähendada kulusid, kuid suurendab maailmas ülepakkumist. Metal Bulletin Ltd andmetel kallines rauamaak eile ligi 4 protsenti ja tonn maksab üle 42 dollari.

Hetkel kuum