Mait Kraun • 30. jaanuar 2016 kell 11:25

Microsoft kogub hoogu

Microsoft  Foto: EPA

Microsoft avalikustas neljapäeval oma kvartalitulemused, mis ületasid hõlpsalt analüütikute ootusi. Investorite arvates näitab see, et Microsoft tuleb äride ümberkujundamisega hästi toime, vahendab CNBC.

Ettevõtte eelmise kvartali kasum aktsia kohta oli 78 senti. Käive ulatus aga 25,69 miljardi dollarini. Analüütikud ootasid, et kasum on 71 senti aktsia kohta ja käive 25,26 miljardit, selgub Thomson Reutersi andmetest.

Pärast uudise avalikustamist tõusis tehnoloogiagigandi aktsia ligi 6 protsenti.

„Ettevõtted kasutavad igal pool Microsoft Cloud teenust oma digitaalse platvormina. Nii täidetakse ambitsioone oma äride ümberkujundamiseks,“ ütles Microsofti tegevjuht Satya Nadella. „Ettevõtted on ka Windows 10 vastu võtnud, mis on jõudmas juba 200 miljonisse seadmesse.“

Lisaks sellele teatas Microsoft, et aktsionäridele maksti aktsiate tagasiostude ja dividendide kaudu kvartali jooksul 6,5 miljardit dollarit.

Kokkuvõttes kasvas kohandatud kasum aktsia kohta eelmise aasta sama ajaga võrreldes 11 protsenti. Kohandatud käive langes aga 2 protsenti.

„On näha, et Microsoftil on 2016. aastaks hea hoog sees. See on erinev sellest, mida me mitme teise tehnoloogiaettevõtte kohta oleme kuulnud,“ ütles FBR Capital Marketsi analüütik Daniel Ives.

Pilveteenustele panustamine tasus ära

Investorid jälgivad Microsofti puhul kõige enam nende pilveteenuste äri, mis on paljude arvates tähtis ettevõtte kasvuallikas. Ettevõtte jaoks toimub praegu üleminekuperiood, kus fookus kandub personaalarvutitelt üle pilveteenuste ärile.

Microsoft teatas, et nende serveritoodete ja pilveteenuste kohandatud käive kasvas 10 protsenti. Seal hulgas kasvas Azure käive lausa 140 protsenti. Ettevõtte sõnul on Microsoft Enterprise Mobility lahendused valinud juba kolmandik Fortune 500 ettevõtetest.

„Praegu keerleb kõik pilveteenuste ümber. Sellega läheb neil hästi,“ ütles Ives. „Võrrelge seda teiste suurte tehnoloogiafirmadega, näiteks Oracle’i või HP-ga. Microsoft valis õige aja pilveteenustele panustamiseks.“

Hetkel kuum