Juhan Lang • 16 veebruar 2016

Õitsev tuuleäri vilistab nafta hinna langusele

Vestas Wind Systemsi tuulikuid võib näha igal pool maailmas. Näiteks Lõuna-Koreas.  Foto: Bloomberg

Toornafta hinna langus ei mõjuta uut nõudlust tuuleenergia järele, kirjutab Bloomberg.

Uudistekanali teatel kulutasid investorid mullu vaatamata senisest märksa taskukohasemale nafta hinnale uute tuuleenergia ja muude puhta energia tehnoloogiate paigaldamisse rekordilised 329 miljardit dollarit.

Rekordiline nõudlus aitas omakorda kolmel Euroopa börsidel kaupleval tuuleturbiinide valmistajal Vestas Wind Systemsil, Gamesal ja Nordexil mullu oma turuväärtus kahekordistada.

Samal ajal kui naftatootjad kärbivad üksteise võidu investeeringuid, terendab tuuleenergia firmadel ees järjekordne rekordaasta. Maailma suurim tuulikutootja Vestas teatas läinud nädalal, et ettevõtte kasum kasvas neljandas kvartalis 54% ning ennustas käesolevaks aastaks veelgi paremaid müügitulemusi.

Ehkki mõned analüütikud on ennustanud, et odavam nafta hind kahjustab taastuvenergia ettevõtete konkurentsivõimet, siis Bloombergi taastuvenergia analüütik Richard Chatterton tõdes, et lühiajaliselt puudub taastuvenergia ja madala nafta hinna vahel igasugune seos. „See on tavaline väärarusaam, et nafta mängib endiselt enamiku riikide energiatootmises otsest rolli,“ selgitas ta.

Hetkel kuum