Kadi Neemre • 17 märts 2016

Cashin: Fedi otsus võib viia globaalse valuutasõjani

Foto: EPA

USA dollar on teravalt kukkunud pärast Föderaalreservi avaldust, mille kohaselt vähendati oodatud intressimäärade tõstmise arvu. UBS osakonnajuhi Art Cashini sõnul võib see viia aga globaalse valuutasõjani.

Föderaalreserv on dollarist õhu välja lasknud. Rahvusvaheliste ettevõtete jaoks on see väga kasulik, kuid kaubanduspartneritele see ei meeldi,” märkis Cashin.

Pärast Föderaalreservi avaldust on dollar valuutakorvi suhtes kukkunud 2%, vahendab CNBC. Dollar oli jeeni suhtes märkimisväärselt volatiilne, hommikuse kauplemise käigus kukkus valuuta ligi 1%.

“Dollar on tõsise surve all. Jaapani keskpank ei rõõmusta selle üle sugugi, nende kaubandusbilansi andmed olid täna negatiivsed. Eksport on juba viiendat kuud järjest languses olnud ning meid võib peagi ähvardada valuutasõda,” hoiatas Cashin.

Eile otsustas Föderaalreserv jätta intressimäärad muutmata, kuid kärpis oodatavate intressimäära tõusude arvu varasemalt neljalt kahele tõusule. Cashini sõnul tundub talle, et USA keskpank ei ole praeguse asjade seisuga rahul.

Endise Föderaalreservi ametniku Robert McTeeri sõnul tegi Yellen kõik endast oleneva. “Majandus on endiselt üsna õrn,” märkis ta. “Tõenäoliselt kardab ta, et majandus nõrgeneb nii palju, et peab kurssi muutma. Parim suund tema jaoks on olla ettevaatlik.”

 

 

Hetkel kuum