Kadi Neemre • 8 aprill 2016

Fed ajas turud segadusse

Foto: EPA

Föderaalreservi ametnikud on terve nädala sõna võtnud, kuid sellegipoolest ei toonud see selgust, millal USA keskpank võiks taas intressimäärade tõstmisega jätkata.

Nii endiste kui praeguste Fedi tippametnike avaldused keskendusid sellelele, kuidas Föderaalreserv peaks edasi liikuma. Mõned, näiteks Esther George ja John Williams usuvad, et keskpank peaks võtma agressiivse kursi. Teised aga, näiteks Fedi juht Janet Yellen, eelistavad vaikset kurssi.

Turud on jätkuvalt segaduses.

Nii CNBC kui Wall Street Journali küsitletud eksperdid prognoosivad, et järgmine intressimäärade tõus tuleb juunis. Föderaalreservi fondi futuurid aga viitavad vaid 18% tõenäosusele, et intressimäärasid juunis tõstetakse, selgub CME andmetest.

Kui Föderaalreserv otsustas detsembris intressimäärasid 0,25% võrra tõsta, ajas see turud ärevusse. Kuna intressimäära tõsteti esimest korda üle üheksa aasta jooksul, oli sammul märkimisväärne mõju, millest turud on alles hiljuti enam-vähem taastunud. Seega järgmise tõusu ajastus võib olla väga kriitiline.

Praegune olukord majanduses on siiski üsna keeruline – ettevõtete kasumid on juba neli kvartalit järjest languses ning majandus ei pruukinud esimeses kvartalis üldse kasvada.

Yardeni Research juht Ed Yardeni kutsus Yellenit “haldja ristiemaks” ning New Yorgi Fedi president William Dudley toetab samuti Yelleni seisukohta, et intressimäärad peavad tõusma järk-järgult. “Me loome poliitikat, tuginedes ebatäiuslikule informatsioonile, kuid see on ainus, mis meil praegu on,” sõnas Dudley.

Turud on üsna kindad, et 26-27. aprillil toimuval kohtumisel intressimäärasid ei tõsteta; vaid 3% börsimaakleritest usub selle võimalikkusse.

Hetkel kuum