Kuidas saada finantsiliselt vabaks?

16. august 2016, 11:00
Seppo Saario sõnul teevad kõik vigu, oluline on piirata oma kahjumeid väga kiiresti.
https://www.aripaev.ee/storyimage/EA/20160816/BORS/160819829/AR/0/AR-160819829.jpg
Ainult tellijale

„Olen alati tahtnud olla vaba mees nii, et saaksin ise otsustada, mis ma homme või järgmisel kuul teen,“ põhjendas Soome tuntuim investor Seppo Saario oma põhjatut kirge aktsiaturgude vastu.

Äripäev reastas viimased 30 aastat oma aktsiainvesteeringute sissetulekust elanud investeerimisteemaliste kultusraamatute autori 14 börsimõtet, mida iga investor võiks meeles pidada.

Seppo Saario 14 börsimõtet

1. Peame leidma inimesi, kes on valmis võtma riske ning looma uusi ettevõtteid ja töökohti. See on see, mida me Euroopas vajame. Euroopa on väga pikalt maha jäänud.

2. Pooled börsil noteeritud ettevõtetest ei kasva üldse ja sa ei saa raha teenida, kui ettevõte ei kasva. Investor peab leidma ettevõtteid, mis kasvavad. See on asja võti.

3. Ma eelistan lihtsamaid ettevõtteid ja ma ei taha pista oma nina sinna, kus on probleemid.

4. Pikas perspektiivis on nii, et ainult dividendid loevad. Pead investeerima ettevõtetesse, mis tõstavad dividende igal aastal. Need on head ettevõtted. Aga kui ettevõte maksab vähem dividende, kui maksis 20 aasta eest, siis ei saa aktsia hind samuti palju liikuda.

5. Keegi ei tea, kas tuleb kriis ja kui tuleb, siis kas see tuleb järgmisel nädalal või 8 aasta pärast. Kui trend on suunaga üles, siis pead investeeringutega trendi järgima, ja kui trend pöördub, siis pead otsustama, kas tahad turult lahkuda või sinna jääda.

6. Arvan, et 25 aastat tagasi oli lihtsam aktsiatega raha teenida, sest siis ei olnud nii palju investoreid. Nüüd on turg palju võistluslikum, aga endiselt on osa inimesi optimistlikud ja osa pessimistlikud, see on sama nagu 25 aasta eest. Inimesed ei muutu.

7. Kulla hind on endiselt 25% madalamal kui 3-4 aasta eest. Kuld on turvaline viis raha omada, see on parem kui raha. Kui maailmas on suured probleemid, siis võidavad need, kel on kulda. Füüsiline kuld on inimkonna ajaloos viis, kuidas oma rikkust säilitada.

8. Parimad ettevõtted on need, mis on väga suured või need, mis on väga väiksed. Tänapäeval ei ole hea omada suuruselt teisi, kolmandaid või neljandaid ettevõtteid. Nagu ABBA lauluski öeldakse: võitja võtab kõik. Mõelge reklaamimaailmale. Facebookil on sotsiaalmeedias 85% turuosa. Nad katavad iga maailma riigi ja Soome väiksed meediaärid lihtsalt haihtuvad, sest kaotavad oma ärisid. Maailm muutub kiiresti ja on parem omada suurt võitjat või väikseid ettevõtteid, mis suudavad ellu jääda ja kellel on tugev juhtkond.

9. Investeeringute puhul on võtmetähtsusega võimaluste leidmine ja väärtuse leidmine seal, kus aktsia hind on väga madal võrreldes nende lähiaja potentsiaaliga. Selle nimel tuleb kõvasti tööd teha. Ei ole väga lihtne aktsiabörsil raha teenida. Mida rohkem töötad, seda paremad on võimalused, et sind saadab edu. Ja siis on sul vaja aega. Sa pead olema võimeline ootama 3 aastat või isegi rohkem, enne kui investeering ennast ära tasub.

10. Ma teen vigu kogu aeg. Kõik teevad vigu, aga oluline on piirata oma kahjumeid väga kiiresti. Kui sa viivitad, siis peaksid kõrvale jääma. See on nagu poksiringis. Sa ei pea kogu aeg ringis poksima. Sa võid minna ja vaadata, mida teised teevad. Ringi lähed siis, kui näed, et sinu võidušansid on head. Minu suurim viga on, et ma istun liiga pikalt kaotustes.

11. Mida väiksemad kaotused, seda paremad on su tulemused. Kui jälgida aktsiaturge aastaid, siis leiab igaüks võitja, mis su summa kahekordistab, või rohkemgi. Aga kui sa samal ajal kannad suuri kaotusi, siis sinu kasum on väike. Kui sul on ainult väiksed kaotused ja sul on need võitjad, siis sa teenid raha.

12. Kõige tähtsam on olla asjas sees. Kui sa ei oma ühtegi aktsiat, siis sa ei saa ka midagi teenida. Pead midagi omama. Esimene samm on osta esimesed aktsiad.

13. Pead olema uudistele väga lähedal. Ma olen kontsentreeritud üha rohkem ja rohkem Soome aktsiatele, sest sa pead saama kogu aeg informatsiooni. Olen leidnud, et isegi USA aktsiatega on keeruline ettevõtet jälgida. Soomes oled sa info keskel. Seega need, kes on Eestis, on Eesti informatsiooni sees. Vahe on päris suur.

14. Lähtuma peaks tõelistest faktidest. Ajalehtedest ja televisioonist võib leida kõiksugu asju, aga aktsiaturg võib liikuda uudistest totaalselt erinevalt. Oma arvutisüsteemis ma jälgin ligi 60 Soome ettevõtet. Mul on 25 aasta info kasumi, käibe ja dividendide kohta ning selle kohta, kui palju neil on võlga. Võtmenumbreid loen vahearuannetest, mida ettevõtted avaldavad iga kolme kuu tagant, ja panen need numbrid enda süsteemi. Seega mul on väga hea ülevaade, kuhu ettevõtted liiguvad.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
16. August 2016, 10:59

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing