Kadi Neemre • 3. november 2016 kell 15:51

Nafta hind kukkus 5-nädala madalaimale tasemele

Nafta hind on taas languses  Foto: EPA

Nafta hinnad jätkasid täna langust, kukkudes viimase viie nädala madalaimale tasemele. Hind kukkus peale USA toornafta varude kohta avaldatud andmeid, mille kohaselt kasvasid USA naftavarud eelmisel nädalal rekordilised 14 miljonit barrelit.

Brenti toornafta hind kukkus 19 senti 46,67 dollarile barreli eest. USA toornafta hind kukkus 37 sendi võrra 44,98 dollarile barreli eest. Peale nelja päeva langust, kukkusid Brenti ja WTI hinnad madalaimale tasemele alates 28. septembrist.

“Peale mitmeid negatiivseid uudiseid, mis kulmineerusid järjekordse ebakindla USA naftavarude raportiga, on nafta stabiliseerunud ning hind ka pisut tõusnud. Turud on mõistnud oma liigset pessimismi peale OPECi kokkuleppe läbikukkumist,” kommenteeris Saxo Banki strateeg Ole Hansen.

Nõrgem dollar mõjutas samuti hindu, muutes nafta eksportimise teistesse riikidesse odavamaks. Dollar kukkus kolmandat päeva järjest, valmistudes järgmisel nädalal toimuvateks presidendivalimisteks. Samuti tegi Föderaalreserv avalduse, milles viidati, et poliitikud on valmis järgmisel kuul tõstma intressimäärasid.

Nafta hindu mõjutasid varasemalt mured tarneprobleemide üle Nigeerias, kus mässulised ründasid kolmapäeval riikliku naftatehase haru.

Oktoobris tõusid naftafutuurid aasta kõrgeimale tasemele seoses turuosaliste optimistliku lootusega, et OPEC suudab saavutada kokkuleppe kärpida naftatoodangut, mis omakorda viiks tasakaalustatuma turuni.

OPEC kohtub 30.novembril Viinis ning kohtumiselt oodatakse kokkulepet naftatoodangu külmutamiseks. Kaks aastat globaalset ületootmist ja madalaid hindu on rängalt mõjunud riikide eelarvetele.

Paljud eksperdid on aga konkureetse kokkuleppe saavutamise osas skeptilised ning need on mured, mis on takistanud ka nafta hindade pikaajalist rallit.

 

Hetkel kuum