Mait Kraun • 23. jaanuar 2017 kell 20:22

Börs: Trump pani turud langema

New Yorgi börs  Foto: EPA

USA aktsiaturud odavnesid koos dollariga ja võlakirjade hinnad tõusid, sest Trumpi administratsioon loobus Vaikse ookeani kaubandusleppest ning investorid ootavad majanduse stimuleerimisplaani detaile, vahendab Bloomberg.

Standard & Poor’s 500 indeksi langust juhtisid energia- ja tööstussektori ettevõtted. Euroopa aktsiaturud langesid selle aasta madalaima tasemeni. McDonald’si ja Halliburtoni aktsiad odavnesid, sest börsifirmade neljanda kvartali tulemused valmistasid pettumuse. Dollar langes kõigi suuremate valuutade suhtes ning kuld jõudis kõrgeima tasemeni alates novembrist. 10-aastaste võlakirjade tootlus kukkus teist päeva järjest.

President Donald Trump lubas kehtestada „väga suured“ tollimaksud, loobus Vaikse ookeani kaubandusleppest ning teatas, et Põhja-Ameerika Vabakaubandusleping tuleb ümber teha.

Investorid ootavad detailsemat plaani

Investorid ootavad nüüd pingsalt detaile selle kohta, kuidas plaanib Trump majanduskasvu ergutada. Lisaks sellele teatavad sellel nädalal oma kvartalitulemused mitmed suurettevõtted, näiteks Alphabet, Samsung ja Alibaba.

S&P 500 indeks odavnes 0,3 protsenti 2265 punktini. Dow Jonesi indeks langes 0,1 protsenti ja lõpetas päeva 19 800 punktil. McDonald’si aktsia kukkus 0,7 protsenti, sest USAs avatud uute restoranide müük langes oodatust rohkem.

Euroopa aktsiaturge kajastav Stoxx 600 langes 0,4 protsenti ja jõudis madalaima tasemeni alates detsembrist. MSCI arenevate turgude indeks kallines 1 protsendi.

Bloombergi dollariindeks kukkus 0,7 protsenti ja jõudis kahe viimase viie nädala madalaima tasemeni. Valuuta on odavenenud juba neli nädalat järjest – viimati juhtus nii eelmise aasta veebruaris.

Kulla hind tõusis 0,9 protsenti ja päeva lõpuks maksis unts 1215 dollarit, mis on kahe kuu kõrgeim tase. Toornafta hind langes 1 protsendi.

Hetkel kuum