Olavi Teppan • 25. jaanuar 2017 kell 18:46

Tänu Trumpile sai "1984" taas bestselleriks

Donald Trump  Foto: Reuters/Scanpix

Amazoni raamatumüügiedetabeli esikoha hõivas tänase seisuga taas Inglise kirjaniku George Orwelli klassikaline antiutoopia „1984“. Huvi raamatu vastu äratas Trumpi nõuniku Kellyanne Conway väljend „alternatiivsed faktid“, millega Conway kaitses Valge Maja pressisekretäri valeväidet.

Raamatu Ameerika kirjastaja Penguin USA reklaamijuhi Craig Burke’i sõnul on sel nädalal tellitud trükikojast juurde 75 000 eksemplari, kuna raamatu läbimüük on pärast president Trumpi reedest ametisse astumise tseremooniat kasvanud 9500 protsenti, vahendab New York Times.

„Orwelli teose järele on tekkinud järsk nõudlus,“ märkis Burke. „See algas pühapäeval ja kolmapäeva hommikuks oli läbimüük muutunud juba hüperaktiivseks.“

Pühapäeval andis uudistekanalile NBC intervjuu president Trumpi nõunik Kellyanne Conway. Ta kaitses tele-eetris Valge Maja pressisekretäri Sean Spicerit, kes väitis, et Trumpi ametisse vannutamist „jälgis suurem publik kui ühtegi varasemat presidendi inauguratsiooni“.

Kui New York Times tõestas fotodega, et Barack Obama inauguratsioonil viibis 2009. aastal oluliselt suurem publik, ning Conwaylt küsiti NBC saates „Meet the Press“, miks pressisekretär esitas ilmseid valeandmeid, vastas Conway: „Ärge olge nii dramaatiline. Härra Spicer esitas lihtsalt alternatiivsed faktid.“

Sisutühi väljend „alternatiivsed faktid“ on raamatuostjatele seostunud Orwelli antiutoopias kirjeldatud uuskeelega, mis likvideerib iseseisva kriitilise mõtlemise ja ebaõiged poliitilised ideed.

Hetkel kuum