Indrek Mäe • 10. veebruar 2017 kell 7:08

Hiina ekspordilt tugev aasta algus

Hiina lipp.  Foto: EPA

Hiina väliskaubandusbilansi ülejääk kerkis jaanuaris viimase poole aasta kõrgeimale tasemele, seda peamiselt suure, ekspordi kasvu ergutava rahvusvahelise nõudluse tõttu.

Riigi ekspordimahud kasvasid jaanuaris oodatust kiiremini ehk aasta varasemaga võrreldes 7,9 protsenti. Väliskaubandusbilansi ülejääk ulatus 51,35 miljardi dollarini, mis on alates augustist suurim tulemus. Tegemist on ka eelmise aasta lõpuga võrreldes tubli tulemusega, sest detsembris oli Hiina eksport veel 6,1protsendilises languses. Analüütikud ootasid Hiinalt 3,1protsendilist ekspordi kasvu.

„See on hea uudis Hiina eksportijatele, globaalsed majandusnäitajad paranevad ja juhivad kasvu,“ ütles Commerzbanki analüütik Zhou Hao.

Trump kujutab ohtu

Siiski kardavad analüütikud, et Hiina ekspordi kasvu võivad tulevikus takistada USA vastse presidendi Donald Trumpi rakendatavad protektsionistlikud meetmed. „Me usume, et Trump võib Hiinast riiki saabuvat kaupa maksustada ning Hiina vastab USAle samaga,“ viitas Hao võimaliku kaubandussõja algusele.

Hiina võimud on USAd juba hoiatanud, et igasugustele protektsionistlikele meetmetele järgnevad vastumeetmed.

Hetkel kuum