Pille Ivask • 11. veebruar 2017 kell 9:00

Nuputelefonid võivad naasta

Nuputelefonid  Foto: epa

Elektroonikatootjate ponnistused tulla ka arengumaadel turule nutitelefonidega ei pruugi kuigi edukad olla, sest inimesed eelistavad hoopis nuputelefone.

Möödunud nädalal teatas India valitsus, et annab Apple’ile loa Lõuna-Indias Banglalore’i linnas panna püsti tehas, mille tootmisliinidel valmivad iPhone’id. Kuigi Apple’i jaoks on tegu tähtsa uudisega saavutamaks eesmärki võita indialaste südamed, ei pruugi see siiski nii minna. Nimelt selgub, et arenevatel turgudel ei pruugi inimesed nutitelefonide moodsatest funktsioonidest huvituda ning eelistavad läänemaailma silmis juba ajahämarusse vajunud nuputelefone.

Selgub, et nuputelefonid on arenevatel turgudel taas kuum kaup. Tõsi, nendega saab üksnes helistada ning sõnumeid saata, ent selgub, et paljudele inimestele polegi enamat tarvis. Juba kaks kvartalit järjest on nuputelefonide müük märkimisväärselt kasvanud. Viimast eeskätt Aafrika riikides: eelmise aasta teises kvartalis kasvas nuputelefonide müük aastases võrdluses koguni 32% võrra. Samal ajal kukkus nutitelefonide müük 5,2%. Võib eeldada, et nii jätkub veel mõnda aega.

Odav pidada

Nuputelefoni kasuks räägib arenevatel turgudel mitu asjaolu. Mõistagi on see oluliselt odavam kui nutitelefon, seda isegi siis, kui võrdlusse panna kõige odavamad turul olevad nutitelefonid. Bloomberg kirjutab, et möödunud aastal maksis keskmine nutitelefon 256 dollarit, keskmine nuputelefon aga alla 20 dollari. See on märkimisväärne, kuna arenevates riikides on inimeste palgatase oluliselt madalam ning nutitelefoni ostmine ja selle pidamine võtab palgast suure summa.

Teine aspekt, mis nuputelefoni kasuks räägib, on selle aku vastupidavus. Olenevalt kasutamise sagedusest peab nutitelefoni laadima kas iga päev või ülepäeviti, nuputelefon võib vastu pidada ühe laadimisega aga nädala. Kui seda vähe kasutada, siis ehk isegi kauem. Elekter on paljudes riikides palgatasemega võrreldes väga kallis ning sageli on ka ühendus katkendlik, mis teeb nutitelefoni omamise suhteliselt mõttetuks.

Bloombergi ajakirjanik Adam Minter märgib, et Lääne-Aafrika riikides on inimestel, kes omavad nutitelefoni, sageli kaasas ka nuputelefon, mida kasutada, kui esimesel peaks aku tühi olema.

Moodsad funktsioonid

Lisaks traditsioonilistele sõnumitele ning helistamisvõimalusele pakuvad nuputelefonid ka uusi funktsioone. Hiina telefonitootja iTel tuli välja võimalusega, mis on eriti kasulik neile, kes on kirjaoskamatud. Nimelt reageerib telefon hääle peale ja paneb kirja kasutaja sõnad ning saadab need edasi sellele, kellele tarvis.

India Zync tuli välja nuputelefoniga, millel on mitu SIM-kaardi pesa, sest sageli on samas sidevõrgus helistamine soodsam kui mujale võrku. Nii saavad inimesed raha kokku hoida.

Üks tähelepanuväärsemaid võimalusi, mis nuputelefonidega kaasa on tulnud, on raha ülekandmise võimalus tekstisõnumiga. See tähendab, et klient saab osta krediiti ning selle soovi korral tekstisõnumiga oma perele või sõpradele kanda. Väljaanne New York Times kirjutas, et näiteks Keenias on selline teenus väga populaarne ning sel on 19 miljonit kasutajat, kes liigutavad tekstisõnumitega ühelt inimeselt teisele keskmiselt 140 miljonit dollarit päevas.

Hetkel kuum