Mait Kraun • 14. veebruar 2017 kell 12:02

Reagani endine alluv: Valge Maja paneb turud kukkuma

Ameeriklased valisid 45. presidendiks Donald Trumpi. Ärevalt jälgib maailm, milliste inimestega mehitab pööraseid lubadusi andnud Trump oma kabinetti.  Foto: Reuters/Scanpix

Ronald Reagani administratsioonis töötanud David Stockman ütles, et investorid elavad „fantaasiamaailmas“ ning Trump mõjub USAle pikaajaliselt kehvasti, vahendab CNBC.

Ronald Reagani presidentuuri ajal USA ametiasutust Office of Management and Budget juhtinud Stockman nentis, et Trumpi poliitika ajab turud rööpast välja ning tagajärjed tulevad katastroofilised.

Ta nentis, et Trumpi administratsioon näitab järjest vähem huvi „soo kuivendamiseks“ (draining the swamp). See on fraas, mida Trump oma kampaania ajal Valge Maja kohta kasutas. Ta on ümbritsenud ennast hoopis „Goldmani poistega“, nagu Trump neid ise kutsub.

„Suurem osa Trumpi tegevusest ei ole enam seotud majanduseesmärkidega,“ ütles Stockman. Ta ütles, et on aktsiaturgude pärast mures, sest märtsi keskel algab Kongressis ka võlalae (debt ceiling) debatt ning S&P 500 indeks pole langenud üle 1 protsendi juba 85 päeva.

„See, mis toimub, on täielik hullumeelsus,“ ütles Stockman. „Turud on hindadesse arvestanud suure Trump stimuleerimisprogrammi. Kui vaadata aga reaalset maailma, siis ainus asi, mis juhtub, on fiskaalne veresaun. Valge Maja teeb kõige suurema avarii USA ajaloos.“

„Ma ei usu, et majandus hakkab paranema. Ma ei usu, et ettevõtete kasumid hakkavad paranema nagu inimesed ootavad,“ lisas Stockman. „Kui turud sellest aru saavad, siis arvestatakse see varahindadesse, mis tähendab suurt langust.“

 

 

Hetkel kuum