Buffett jätkab kiitust indeksifondidele

Warren Buffett  Foto: Scanpix/Reuters
Sirje Rank • 25. veebruar 2017 kell 16:59

Miljardärist investor Warren Buffett (86) pühendas oma laupäeval avaldatud iga-aastases kirjas aktsionäridele arvestava osa oma kauaaegse veendumuse üle kinnitamiseks, et kõrged haldustasud ei õigusta ennast.

Ta meenutab Berkshire Hathaway Inc investoritele oma pea kümme aastat tagasi sõlmitud kihlvedu, et madalate kuludega passiivne fond, mis järgib S&P 500 indeksit, suudab aktiivselt juhitud riskifondidele ära teha. Samuti teritab ta taas hambaid rikaste aadressil, kes lasevad end hullutada Wall Streeti investeerimisnõustajatest. Buffetti hinnangul on kümne aastaga nii enam kui 100 miljardit dollarit lihtsalt tuulde lastud, vahendas agentuur Bloomberg.

„Kui Wall Streetil hallatakse kõrgete tasude eest triljoneid dollareid, siis reeglina saavad ülisuuri kasumeid haldurid, mitte nende kliendid,“ kirjutas Buffett. „Nii suured kui väikesed investorid peaksid investeerima madalate kuludega indeksifondidesse.“

Buffett on seda väidet korranud enam kui kümme aastat ja teinud seda kõige ilmekamalt Protege Partners’iga sõlmitud ühe miljoni dollari suuruse kihlveo kaudu. Buffett heitis varahaldurile väljakutse valida välja grupp riskifonde, mis tema arvates suudaksid 10 aastaga S&P 500 indeksit lüüa. Laupäeval andis ta asjade seisust ülevaate: valitud riskifondide keskmine aastatootlus oli viimasel üheksal aastal 2,2% võrreldes indeksifondi 7,1%ga. Miljardäri hinnangul on ligi 60% riskifondide sel perioodil saavutatud tootlusest läinud haldurite tasudeks.  

Buffett usub, et on kihlvedu võitmas. Tähtaeg on selle aasta 31. detsember.

Buffetti enda karjäär osutab aga sellele, et indeksit lüüa pole võimatu.

„Muidugi on üksikuid osavaid, kes suure tõenäosusega suudavad S&P indeksit pikas vaates lüüa,“ möönis ta kirjas, lisades, et on oma eluajal märganud vaid umbes kümmet sellise võimega inimest.

Buffetti iga-aastane kiri investoritele on alati väga loetud. Tänavuses kirjas kordas ta oma optimismi Ameerika tuleviku suhtes. Poliitikat pikaaegne demokraat Buffett oma kirjas otseselt ei kommenteerinud, kuid Ameerika majanduskasvu ime eest tunnustas ta inimliku leidlikkuse ja vaba turu süsteemi kõrval ka talendikaid ja ambitsioonikaid immigrante ning õigusriiki.

Berkshire netokasum kasvas neljandas kvartalis ligi 15%, saades kasu aktsiaturgude aastalõpu rallist. Kogu aasta tulemus eelnenud aastaga võrreldes oluliselt ei muutunud.

Hetkel kuum