Indrek Mäe • 2. märts 2017 kell 12:30

Allikmäe kutsus konkurente börsile

KredEx Krediidikindlustuse juht Meelis Tambla ning Harju Elekter juhatuse esimees Andres Allikmäe.  Foto: Andras Kralla

Harju Elektri juhatuse esimees Andres Allikmäe ütles aasta eksporditeo auhinda üle võttes, et praegusele positsioonile võiks mugavlema jääda, aga see pole ettevõtte eesmärk.

Harju Elekter pälvis KredEx Krediidikindlustuse auhinna „Eksporditegu 2016" välispartneritega silmapaistvate lepingute sõlmimise ning ekspordi kasvatamise eest.

Allikmäe sõnul oli saadud auhind tõeline tunnustus ja ta tundis rõõmu, et ka Eesti turul ollakse oma tegevusvaldkonnas juhtival positsioonil. „Praegune seis võiks olla mugav, aga see pole meie eesmärk – näeme, et saame veel kasvada ja seda peamiselt väljaspool Eestit,“ ütles Allikmäe.

Kutsus konkurente börsile

Allikmäe arvates on Eesti turg lihtsalt nii väike, et ettevõttel pole muud valikut, kui otsida kliente ka piiri tagant. „Kindlasti on meile paju abiks olnud Soome ja Leedu firmade tugi,“ rääkis börsiettevõtte juht auhinda vastu võttes.

KredEx Krediidikindlustuse juht Meelis Tambla lisas, et Harju Elekter on suutnud ka juba sel aastal silma paista, sest on sõlminud suuri lepinguid USAs.

Andres Allikmäe

 Praegu oleme ainus Eesti tehnoloogiaettevõte Balti börsil, kuid loodame, et meie kõrvale tekib teisigi.

Harju Elektri juht julgustas ettevõtjaid arengu ja kasvu nimel mugavustsoonist välja tulema. „Praegu oleme ainus Eesti tehnoloogiaettevõte Balti börsil, kuid loodame, et meie kõrvale tekib teisigi,“ märkis Allikmäe. 

Suhtumine on muutunud

Pärast auhinna üleandmist toimus ringkäik Harju Elektri juhtide saatel ettevõtte ruumides, kus räägiti, et Eestis on muutunud ühes sektoris tegutsevate ettevõtete läbisaamine – ei võeta konkurenti enam vaenlasena nagu varem, vaid nendega on võimalik ka koostööd teha.

Lisaks on märgata, et riik toetab tehnoloogiaettevõtteid teistmoodi kui varem – kui näiteks Saksamaal ja Poolas doteeritakse siiamaani seadmeid, siis Eestis on jõutud faasi, kus riik toetab eelkõige arendust.

Müüginumbrid kahekordistusid

Praegu moodustab Harju Elektri eksport kogu läbimüügist ligikaudu 78 protsenti. Samuti kahekordistas Harju Elekter Soome ja Rootsi turgude arvel möödunud aastal oma müüginumbreid ja sõlmitud koostööleping Soome jaotusvõrguettevõttega Caruna tähendab börsifirmale 1000 komplektalajaama toomist aastas.

Eelmisel aastal pälvisid KredExi Krediidikindlustuselt aasta eksporditeo auhinna Eesti puitmajade tootjad.

Harju Elekter pälvis täna KredEx Krediidikindlustuse poolt üle antava traditsioonilise eksporditeo auhinna  Foto: Andras Kralla
Hetkel kuum