Pille Ivask • 17. aprill 2017 kell 17:04

Türgi liir ja börs rallisid

Türgi referendumi tulemusena saab praegune president Recep Tayyip Erdogan oluliselt suuremad volitused. Investorid reageerisid referendumi tulemustele aktiivse kauplemisega.   Foto: epa

Investorid reageerisid Türgi referendumi tulemustele aktiivse kauplemisega, vahendab MarketWatch.

Rabobanki valuutastrateeg Christian Lawrence märkis, et investorid olid aktiivsed kauplejad eeskätt seetõttu, et pärast referendumit on ilmselt poliitilised pinged Euroopa liidrite ja Türgi vahel leevenemas.

Küll aga võib praegune tõus pöörata õige pea languseks. Kui Türgi president Recep Tayyip Erdogan jätkab inimeste poliitilist tagakiusamist ning juulis toimunud riigipöördekatses süüdistatavate vangistamist, saab investoritel ilmselt kannatus üsna kiiresti otsa. Samuti kardavad investorid, et Erdogan hakkab ettekirjutusi tegema Türgi keskpangale ning sekkuma selle rahapoliitikasse.

Societe Generale’i makromajanduse osakonna strateeg Kit Juckes tõdes, et Türgi sündmused on viinud panga nii kaugele, et Türgi liir on soovituslike valuutade seast välja arvatud. Juckes märkis, et eriti kaua ei tuleks panustada sellele, et kuigi Türgi libiseb demokraatiast üha kaugemale, on riigis stabiilsus.

Türgi liir tõusis dollari vastu täna 1,3% võrra, 3,63 liirini dollari kohta.

Türgi suurim kaubeldav fond, iShares MSCI Turkey oli täna väga aktiivses kauplemises. Tegu on fondiga, mis annab väga hea ülevaate Türgi börsi käekäigust ning mis on samal ajal poliitilistele muudatustele väga tundlik. Esimese kauplemistunni jooksul kaubeldi kokku 133 000 aktsiaga. Selline kauplemismaht on reeglina kolmandik 30 päeva keskmisest kauplemismahust.

Kuigi Türgi aktsiad on sel aastal tõusnud 13,5% võrra, on need siiski viimase 12 kuu kokkuvõttes 18% jagu miinuses.

Hetkel kuum