Mait Kraun • 21. aprill 2017 kell 18:30

Suurbritannias on täna ajalooline päev

Kivisüsi  Foto: EPA

Suurbritannias on täna ajalooline päev – esimest korda alates tööstusrevolutsioonist ei toodeta ühe päeva jooksul elektrit kivisöest, teatas riigi elektrivõrku haldav National Grid Plc, vahendab Bloomberg.

„Suurbritannias ei ole kunagi olnud 24tunnist perioodi, kus kivisütt ei kasutata. Tundub, et täna saab olema esimene päev,“ teatas National Grid Twitteri vahendusel.

Vajalikust elektrist pool tuleb maagaasil põhinevatest elektrijaamadest. 30 protsenti saadakse taastuvenergia allikatest ning ülejäänud tuumajaamadest, ütles National Gridi süsteemioperatsioonide juht Duncan Burt.

Suurbritannia hakkas taastuvenergiat kasutama varakult – mitte üheski riigis pole nõnda palju avamerel asuvaid tuulegeneraatoreid. Lisaks sellele on riigis tohutult päikesepaneele, mis toodavad sama palju elektrit kui seitse tuumareaktorit. Valitsus tahab kõik kivisöe kaevandused kinni panna 2025. aastaks.

Hetkel kuum