Liina Laks • 20 juuni 2017

Hiina üritab neljandat korda mõjukasse indeksisse pääseda

Hiina lipp  Foto: epa

Sel nädalal otsustatakse, kas Hiina aktsiad võetakse vastu mõjukasse MSCI indeksisse.

Seni on MSCI Hiina aktsiad kolm korda ära põlanud, kuid Goldman Sachs hindab sedapuhku „võiduvõimalust“ 60 protsendi ligidale, vahendab MarketWatch. Kui Hiina aktsiad võetaks vastu MSCI arenevate turgude indeksisse, oleks tegu hea reklaamiga Hiina aktsiaturule. Samas toovad MarketWatchiga vestelnud analüütikud välja, et sealsel turul on veel investorite jaoks hulk murekohti: näiteks kehtivad Hiinas seadused, mis takistavad investorite kapitali vaba liikumist. Samas on Hiina viimastel aastatel oma turge rohkem avanud: nii näiteks lubatakse Shenzhen-Hongkongi „ühendbörsi“ programmi raames kaubelda Shenzheni kolme triljoni dollari suuruse börsi aktsiatega ka välisinvestoritel, kui nad teevad seda läbi Hongkongi.

Kui MSCI Hiina vastu võtab, võib Goldman Sachsi hinnangul järgneva viie aasta jooksul voolata Hiinasse enam kui 210 miljardit dollarit investorite raha.

Hetkel kuum