TOP: maailma nutikaimad naisinvestorid

Edukas investor Jenny Lee.  Foto: Bloomberg
Äripäev • 5. juuli 2017 kell 12:30

Ajakiri Forbes paneb igal aastal kokku niinimetatud Midase nimekirja, mis koosneb sajast parimast tehnoloogiavaldkonna investorist üle kogu maailma.

Selleaastasest Midase nimekirjast, mis on saanud nime legendaarse Früügia kuninga Midase järgi, kel oli võime kõik, mida ta puudutas, kullaks muuta, leiab vaid kuus naisinvestorit.

Kõige kõrgemal, 6. kohal on Mary Meeker, kes töötab Kleiner Perkins Caulfield & Byrnesi juures. Enne seda oli Morgan Stanleys ligi 20 aastat juhtival positsioonil. 

Mary Meeker.  Foto: Bloomberg

Mary Meekeri kõige paremateks tehinguteks peab Forbes Facebooki, Spotifyd, Hiina müügiportaali jd.com ja AirBnbd. Tema praegune ettevõte ongi keskendunud tärkavatele internetiettevõtetele.

Teine pool Meekeri tuntusest kuulub aastas kord väljaantavale niinimetatud Meekeri interneti trendide raportile, kus ta lahkab mitmesajal slaidil olulisemaid internetitrende. Sel aastal tõi ta näiteks välja, et inimesed kasutavad aina enam reklaamide blokeerijaid ja kasutajate loodud sisu on ligi seitse korda mõjusam kui ettevõtte või reklaamiagentuuri toodang. Meeker usub, et suur osa tuleviku internetiotsingust keskendub pigem piltidele kui otsingusõnadele.

Järgmine naisinvestor on alles 44. kohal: Rebecca Lynn. Tema parimaks diiliks peab Forbes 2014. aasta Landing Clubi IPOt. Praegu ettevõttega Canvas Ventures seotud Lynn on investeerinud sellistest idufirmadesse nagu Eden Technology Servcies ja Luminar Technologies.

Nimekirjas 69. kohal on Jenny Lee, kes on GGV Capitali partner. Ta on üks Hiina tuntuimaid riskikapitaliinvestoreid.

Jenny Lee  Foto: Bloomberg

Jenny Lee investeeris sellistesse edulugudesse nagu China Talent Group, Gamespedia ja tarbijalaene hindav portaai U51. Tema tuntuim IPO oli portaal YY.com. Leel on investorina lai ampluaa: robootikast energiaettevõteteni. Forbesi andmeltel on Leel ka huvitav hobi: vabal ajal püüab ta end hoida kursis häkkimistehnoloogiaga.

Robotitest jaekaubanduseni

Aspect Venture kaasasutaja Theresia Gouw on Forbesi nimekirjas 74. kohal. Midase nimekirja on ta jõudnud kuus korda.

Theresia Gouw  Foto: Bloomberg

Theresia Gouw parimaks investeeringuks peetakse küberturvalisusega tegelevat idufirmat ForeScouti ja Exabeami, kuid investoril on veel hulk häid investeeringuid: näiteks kinnisvara otsingumootor Trulia, mis läks börsile viis aastat tagasi. Veel investeerib ta tööportaali The Muse, mille sihtgrupiks on noored.

Edetabelis 77. kohal on Ann Miura-Ko Floodgate'ist. Tema parimaks investeeringuks peetakse Uberi konkurenti Lyft, kuid tal on portfellis teisigi häid ettevõtteid, näiteks tehisintellektiga tegelev Ayasdi, digitaalmeedia ettevõte Refinery29 ning Xamarin, mille Microsoft möödunud aastal enam kui 400 miljoni dollariga ära ostis.

Kirsten Green on Midase nimekirjas 98. kohal. Tema teenis oma nutika investori tiitli, kui tegi rahaks kaks suurt investeeringut. Esimene tuli siis, kui Unilever ostis möödunud suvel miljardi dollari eest Dollar Shave Clubi ja teine siis, kui Walmart ostis kolme miljardi dollari tehingus e-kaubanduse platvormi Jeti. Greeni ettevõte Forerunner Ventures oli teadaolevalt ainuke ettevõte, mis mõlemasse kontserni toona investeeris.

Greeni kireks on jaekaubandusettevõtted ning ta on veendunud, et sealt tuleb veel omajagu kasumit.

Forbesi Midase nimekirja on ka kritiseeritud, sest sellesse on arvestatud palju investoreid, kes on investeerinud idufirmadesse, mis pole veel kasumlikud. See aga tähendab, et investeeringu headust ei saa veel objektiivselt hinnata.

Hetkel kuum