• Jaga lugu:

  Millal langes USA aktsiaturg viimati 5 protsenti?

  New Yorgi börsFoto: EPA

  Aktsiaturgudel oli viimati nii rahulik siis, kui Facebooki asutaja Mark Zuckerberg oli 12aastane, kirjutab CNN Money.

  Standard & Poor’s 500 indeks ei ole langenud 5 või enama protsendi võrra juba 402 päeva – viimati juhtus see 2016. aasta 26. juunil. Bespoke Investment Groupi andmetel on see viimase 21 aasta pikim taoline tõus.
  Tegemist on järjekordse märgiga, mis näitab, et aktsiaturud on investorite seas praegu ülimalt populaarsed. Dow Jonesi indeks on pärast USA presidendivalimisi tõusnud 3600 punkti võrra, eelmisel nädalal ületas indeks 22 000 punkti taseme. Wall Streeti on tabanud vaid mõne päeva kestnud müügilained ning veidi pikemaid langustrende ei olegi olnud.
  See tõus on olnud pikk, aga ka stabiilne. Volatiilsusindeks, millel investorid silma peal hoiavad, langes eelmisel nädalal kõigi aegade madalaima tasemeni.
  Kaua see jätkub?
  Rahu aktsiaturgudel teeb paljude ameeriklaste elu kergemaks. Samas on paljud esitanud õigustatud küsimuse – kaua selline olukord saab Wall Streetil kesta? Kardetakse, et turg on muutunud liiagi vaikseks. Poliitiline ebakindlus on nii USAs kui ka mujal maailmas küllaltki suur ning Põhja-Korea tekitab geopoliitilisi pingeid. Mainimata ei tasu jätta ka aktsiaturgude kõrgeid hinnatasemeid – näiteks Shilleri tsükliliselt kohandatud hinna ja kasumi suhe (CAPE) on tõusnud 31ni. Viimati oli tase nii kõrgel enne tehnoloogiamulli lõhkemist ja finantskriisi.
  Investeerimisfirma Invesco globaalsete turgude strateeg Kristina Hooper ütles, et selle aasta geopoliitilised sündmused on eraldi olnud küllaltki vähetähtsad, aga nende kogunemine võib probleeme tekitada.
  „Iga sündmus on piisavalt väike, et turg suudab suuremat mõju vältida. Aga nende asjade kogunemine lühiajaliselt võib langusi tekitada,“ kirjutas Hooper hiljuti avaldatud raportis.
  „Turud on väga harva nõnda pikka aega rahulikud,“ ütles investeerimisfirma LPL Financiali strateeg Ryan Detrick.
  Aktsiaturgude langused võivad olla ka tervislikud – need aitavad ülekuumenemist vältida ning pakuvad rahas istuvatele investoritele ostukohti.
  402 päeva kestnud 5protsendilise languseta periood on S&P 500 indeksi puhul pikkuselt seitsmes, selgub Bespoke Investment Groupi andmetest. Kõigi aegade rekord pärineb 1959. aastast, mil indeks kallines 5protsendilise languseta lausa 593 päeva.
  August on hirmuäratav kuu
  Kalender töötab Wall Streeti kahjuks. August võib olla väga hirmuäratav kuu. 2015. aasta augustis kukkus Dow Jonesi indeks ühe päevaga 1000 punkti. 2011. aasta augustis juhtus sama, sest Ühendriikide krediidireitingut alandati.
  Ka Aasiast alguses saanud finantskriis algas 1997. aasta augustis. Riskifond Long-Term Capital Management varises kokku 1998. aasta augustis. August ja september on ainukesed kuud, mil aktsiaturgude tootlus on alates 1980. aastast olnud keskmiselt negatiivne, selgub LPL Financiali andmetest.
  Ka sellel aastal on augustis ees mitmeid katsumusi. Trumpi administratsiooni ja Põhja-Korea vahelised suhted muutuvad aina teravamaks ning paranemist ei ole näha ka USA-Hiina suhete puhul. Kongress peab tõstma USA võlalimiiti, et vältida maksejõuetust. Seni pole ükski nendest Wall Streetile hirmu nahka ajanud.
  „Investorid peaks olema nutikad ja aru saama, et taoline rahu ei kesta igavesti,“ ütles investeerimisfirma Natisix Global Asset Managementi peastrateeg David Lafferty.
  Miks on turud muutunud nõnda rahulikuks?
  Paljud analüütikud usuvad, et rekordiliselt madalad intressimäärad ning keskpankade võlakirjaostud on turgude volatiilsust alla surunud. Föderaalreserv tõstab juba intressimäärasid, aga sealsed rahapoliitikud on kinnitanud, et seda tehakse järk-järguliselt ja rahulikult. Keskpankurid ei taha majanduskasvu ja turge ohtu seada.
  USA majandus ei ole täistuuridel, aga kasv on stabiilne ning töötuse määr on kukkunud 4,3protsendini. Wall Street ei karda majandussurutist, aga ei oota ka ülimalt kiiret majanduskasvu, mis sunniks Föderaalreservi intresse kiiremini tõstma. Globaalne majanduskasv on samuti kiirenenud, seda on vedanud Euroopa.
  Küllaltki hea seis on aidanud ka börsifirmade kasumitel kasvada – hästi on läinud nii Apple’il, McDonald’sil, Boeingul kui ka Facebookil.
  Detrick investeerimisfirmast LPL Financial ütles, et investorid ei peaks järgmist langust kartma. „Me näeme iga langust võimalusena aktsiaid juurde soetada,“ ütles ta.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Tõnu Mertsina: jaekaubandus buumib
Jaekaubanduse kasv on tugev ka ilma välisturistideta ja on võtnud eelmise kümnendi finantskriisi eelsete buumiaastate mõõtmed, kirjutab Swedbanki peaökonomist Tõnu Mertsina.
Jaekaubanduse kasv on tugev ka ilma välisturistideta ja on võtnud eelmise kümnendi finantskriisi eelsete buumiaastate mõõtmed, kirjutab Swedbanki peaökonomist Tõnu Mertsina.
USA aktsiaturud lõpetasid börsinädala langusega
Kõik tähtsamad USA börsiindeksid langesid täna, lõpetades suurte tehnoloogiafirmade kvartalitulemuste ja kahe tosina IPO-ga nädala kokkuvõttes miinuses.
Kõik tähtsamad USA börsiindeksid langesid täna, lõpetades suurte tehnoloogiafirmade kvartalitulemuste ja kahe tosina IPO-ga nädala kokkuvõttes miinuses.
Hasartmängumaks tahetakse kindlatest saajatest lahti siduda
Rahandusministeerium saatis kooskõlastusele seadusemuudatused, millega muudetakse riigieelarvesse laekunud hasartmängumaksu tulu kasutamist – edaspidi ei lähe sellest kindel protsent ministeeriumidele valdkondade rahastamiseks, vaid tulu laekub riigi üldistesse tuludesse.
Rahandusministeerium saatis kooskõlastusele seadusemuudatused, millega muudetakse riigieelarvesse laekunud hasartmängumaksu tulu kasutamist – edaspidi ei lähe sellest kindel protsent ministeeriumidele valdkondade rahastamiseks, vaid tulu laekub riigi üldistesse tuludesse.
Teeni 200 000 eurot, tuleb kõigest rahandusministri isa võlg sisse nõuda
Kurikuulsa pankrotistunud transpordifirma Autorollo nõue endise omaniku Väino Pentuse vastu läheb juba mitmendat tiiru enampakkumisele. Nüüd algab oksjon 90 000 eurost.
Kurikuulsa pankrotistunud transpordifirma Autorollo nõue endise omaniku Väino Pentuse vastu läheb juba mitmendat tiiru enampakkumisele. Nüüd algab oksjon 90 000 eurost.