• Jaga lugu:

  Hiina on võitmas elektriautode "võidurelvastumist"

  BYD on Hiina üks suurimaid elektriautode tootjaid.Foto: epa

  Hiina on varunud piisavalt liitiumi, et toota miljoneid elektriautosid - kuid selle võrra vähem jätkub metalli USA-le ja teistele riikide, kirjutab CNN Money.

  Nõudlus elektriautode järele kasvab ning Hiina ettevõtted on usinalt sõlminud lepinguid liitiumi varumiseks. Tegemist on hõbedase metalliga, mida kaevandatakse peamiselt Austraalias ja Lõuna-Ameerikas.
  Hiina on maailma suurim elektri- ja hübriidautode turg – see moodustab globaalsest müügist umbes poole. Valitsus püüab elektriautode tööstust kiiremini arenema panna ja selleks on tohutult liitiumi vaja. Liitiumit kasutatakse autode akudes.
  Globaalne võidurelvastumine
  „See, kes kontrollib liitiumi tarneahelat, kontrollib tulevikus ka elektriautode turgu,“ ütles andmefirma Benchmark Mineral Intelligence’i uuringute juht Simon Moores. „See on globaalne akude võidurelvastumine.“
  Kuna Hiinal endal piisavalt liitiumi kaevandada ei ole, otsitakse seda välismaalt. Septembris ostis Hiina autotootja Great Wall Motor osaluse Austraalia liitiumikaevandajas Pilbara Minerals. Selle aasta alguses ostis hiinlaste Ganfeng Litihium 20protsendilise osaluse ühes Argentina projektis. Eelmisel aastal omandas Hiina Tianqi Lithium 2 protsenti Tšiilis tegutsevast SQMist. Viimane on maailma üks suurimaid tootjaid.
  Hiina valitsus on kodumaistele ettevõtetele andnud vaikselt juhtnöörid Hiinast väljaspool olevate liitiumikaevanduste omandamiseks, ütles investeerimisfirma East Capitali portfellihaldur Francois Perrin. Ta prognoosib, et järgmise paari aasta jooksul suurendab Hiina oma mõju veelgi.
  Hiina välisministeeriumi pressiesindaja Geng Shuang ütles, et temal selle teema koha pealt mingit konkreetset infot jagada ei ole.
  „Me tahame kogu aeg kõigi riikidega majanduslikku koostööd parandada, see kehtib ka energia- ja autosektori kohta,“ ütles ta CNNile saadetud vastuses. „See, et Hiina teeb konkreetsete mineraalide kaevandamisel teiste riikidega koostööd, pole mingi üllatus.“
  Hiina tahab tähtsates teemades olla liider
  Hiina ettevõtted, mis on hiljuti tehinguid sõlminud, kommentaare jaganud pole. Riigi valitsusel on olnud ka kalduvus kasutada loodusressursse diplomaatilise relvana. Näiteks 2010. aastal süüdistati Hiinat selles, et riik piirab mitmete tehnoloogiasektorile tähtsate mineraalide eksportimist.
  Analüütikud ütlevad, et liitiumi kokkuostmine on kooskõlas Hiina presidendi Xi Jinpingi plaanidega. „Hiina agressiivsed lükked liitiumisektoris näitavad, kuidas riik tahab tähtsates valdkondades oma mõjuvõimu suurendada. Sinna hulka kuuluvad ka tervishoid ja kliimamuutused,“ ütles uuringufirma House Mountain Partnersi asutaja Chris Berry. Hiina tahab olla liitiumiturul globaalne liider – seda alates kaevandamisest kuni lõpptoodeteni, lisas ta.
  Lääne ettevõtted pole taoliste investeeringute vastu aga eriti huvi tundnud, ütlevad eksperdid. „Nad on peole hiljaks jäänud,“ naljatles Moores.
  Sarnaselt Hiinale on Ühendriikidel ja Euroopal liitiumit küllaltki vähe ning nad sõltuvad varudest, mis tuuakse teistest riikidest. Teslale ja teistele elektriautode tootjatele võib see tulevikus probleeme tekitada – turul, kus Hiina on liider, ei pruugi piisavalt liitiumit leiduda.
  Liitiumi hind tõuseb võimsalt
  Kasvav nõudlus on liitiumi kallinema pannud. Liitiumi hind on tänavu tõusnud 40 protsenti, 14 000 dollarini tonnist, selgub Benchmark Mineral Intelligence’i andmetest. „See on uskumatu pulliturg, mida pole liitiumi puhul varem esinenud,“ ütles Moores. Suur osa nõudlusest tulebki Hiina suurest ja kiiresti kasvavast akude tööstusest.
  Tesla niinimetatud gigatehas saab meedias palju tähelepanu, aga paljud ei tea, et Hiina toodab kaks kolmandikku maailma elektriautode akudest, selgub Benchmark Mineral Intelligence’i andmetest. Uuringufirma hinnangul asuvad pooled praegu ehitusjärgus olevad tehased Hiinas.
  See on suuresti ka põhjus, miks paljud autotootjad tahavad alustada elektriautode tootmist just Hiinas. „Hiina sõnum Teslale ja teistele tootjatele on selline – te võite oma autosid toota ükskõik, kus, aga kõige parem on seda teha siiski Hiinas,“ ütles konsultatsioonifirma Dunne Automotive’i juht Michael Dunne.
  Tesla on avalikustanud, et plaanib alustada autode ehitamist Hiinas. Volkswagen, mis on maailma suurim autotootja, teatas äsja 12 miljardi dollari suurusest plaanist Hiinas elektriautosid toota.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Personalijuht: ainult kaugtöö toob negatiivsed tagajärjed
See, et valdav osa ettevõtetest tuli kriisi ajal kaugtöö režiimiga edukalt toime, ei tähenda, et see ongi ideaalne töömuster, pigem soovitan kaug- ja kontoritööd kombineerivaid hübriidlahendusi, kirjutab kaugtöö tegija märgise pälvinud Finestmedia personalijuht Pille-Riin Pillav.
See, et valdav osa ettevõtetest tuli kriisi ajal kaugtöö režiimiga edukalt toime, ei tähenda, et see ongi ideaalne töömuster, pigem soovitan kaug- ja kontoritööd kombineerivaid hübriidlahendusi, kirjutab kaugtöö tegija märgise pälvinud Finestmedia personalijuht Pille-Riin Pillav.
BP teenis suure kasumi ning maksab kopsakat dividendi
Suurbritannia naftafirma BP suurendas dividende ning aktsiate tagasioste, samuti suudeti teises kvartalis teenida oodatust rohkem kasumit, mis pani aktsia kiiresti tõusma, vahendab Reuters.
Suurbritannia naftafirma BP suurendas dividende ning aktsiate tagasioste, samuti suudeti teises kvartalis teenida oodatust rohkem kasumit, mis pani aktsia kiiresti tõusma, vahendab Reuters.
Rootsist ähvardab tsemendikriis
Rootsit ähvardab tsemendikriis ja halvimal juhul mõjutab see 170 000 inimese töökohti, kirjutab Kauppalehti.
Rootsit ähvardab tsemendikriis ja halvimal juhul mõjutab see 170 000 inimese töökohti, kirjutab Kauppalehti.
Kantsler Priskel tuleb ametist lahkuda
Nädal pärast peaministri mõista andmist, et sotsiaalministeeriumi juhtkonnas tuleb teha muutusi, teatasid ministeeriumi ministrid, et lahkuda tuleb kantsleril.
Nädal pärast peaministri mõista andmist, et sotsiaalministeeriumi juhtkonnas tuleb teha muutusi, teatasid ministeeriumi ministrid, et lahkuda tuleb kantsleril.