Artikkel
 • Jaga lugu:

  Kristi Saare viis investeerimisõppetundi

  Naisinvestorite klubi asutaja ja väikeinvestor Kristi Saare rõhutas Investeerimisfestivalil, et algajal tasub kindlasti teiste vigadest õppida.

  „Ei pea ise päris kõiki ämbreid läbi kolistama,“ sõnas ta. „Samas kõiki vigu ka vältida ei saa,“ lisas Saare. Väikeinvestor andis ülevaate enda 2012. aastal alanud investeerimisteekonna suurimatest vigadest ning jagas soovitusi, kuidas neid vältida.
  Ära kiirusta
  „Kõik minu kõige halvemad investeerimisotsused on tehtud siis, kui on tulnud hirm, et äkki ma jään heast võimalusest ilma,“ viitas Saare sellele, et kiirustamine ja ahnus on emotsioonid, mis kutsuvad esile vigade tegemist. „Investeerimisvõimalused on nagu trammid – kui üks sõidab ära, siis tuleb järgmine,“ rääkis ta oma kogemusest.
  Kaalu riske
  Saare sõnul jääb tema investeerimisperioodi algusaegadesse olukordi, kus ta on pidanud hiljem mõtlema, kuidas nii halba investeeringut või otsust on üldse võimalik teha. „Minu kõige halvem investeering on hetkel oma väärtusest kaotanud 82 protsenti,“ tõdes Saare. „Hoian seda enda portfellis, et endale ikka ja jälle meelde tuletada, kui valesti miski võib minna.“
  Saare sõnul tulebki riskid alati hoolikalt läbi kaaluda. „Olen enda jaoks pannud paika, kui palju olen nõus ühte investeeringusse panustama ning kuidas riske maandada,“ selgitas ta. „Kui ma tahan neid reegleid rikkuda, luban seda endale vaid siis, kui raha ei tule olemasolevast portfellist, vaid suudan selle investeeringu vahendid endale eraldiseisvalt teenida – kui soov on nii suur, siis tuleb see raha ka kusagilt mujalt leida ning investeeringu nimel pingutada.“
  Ära logi liiga tihti oma investeerimiskontole
  Üks viga, mida alustavad investorid Saare hinnangul liiga sageli teevad, on oma investeerimiskonto alatine jälgimine. „Kui turul on hea seis, siis muidugi on toimuvat rõõm vaadata, kuid halval ajal võib see osutuda halvaks harjumuseks,“ nentis Saare.
  Investeerimiskontole pidevalt sisselogimise asemel soovitab Saare keskenduda aktiivse tulu abil portfelli mahu suurendamisele. „See, mida suudad aktiivse tulu kaudu portfelli juurde teenida, on oluliselt suurema mõjuga, kui istuda arvuti taga ja erinevaid tootluse kasvatamise strateegiaid välja mõelda, vähemalt esimesel 5-6 aastal,“ rõhutas Saare. „Logisin ka ise oma kontodele alguses liiga tihti, kuid ühel hetkel sain aru, et kuigi tootlus on oluline, siis kasvufaasis portfelli puhul kaalub optimeerimisele kuluv ajakulu üles mõju, mil reaalselt paneksid portfelli raha juurde.“
  Vaata pikka perspektiivi
  „Investeeringud kasvavad niikuinii,“ alustas Saare neljanda õppetunniga. Tema hinnangul ei suuda inimesed aga kasvu ära oodata ning muutuvad kärsituks. „Kui vaatame seda, mis toimub lühikeses plaanis, tahame näha ilusaid kasvunumbreid liiga kiirelt - me ei mõtle sellele, mis 5-10 aasta pärast portfellis võiks toimuda,“ kirjeldas ta ühte levinud viga.
  Ära tegutse üksi
  Kõige suurema mõjuga Saare investeerimisteekonnale on olnud aga mõttekaaslaste leidmine. „Alati on hea, kui saad rääkida inimestega, kes on samadest teemadest huvitatud,“ märkis Saare. „Kui investeerimisega alustasin, vaadati mind kahtlase pilguga, et Rootsi pankurid võtavad nagunii kogu su raha ära ja selliselt on motivatsioonikadu lihtne tekkima,“ kirjeldas Saare oma teekonna algust. Seejärel nägi ta aga vaeva, et leida sarnaste mõtetega inimesi.
  „Hakkasin kohe alguses blogi kirjutama – me teame, et kui internetis küsida, siis sulle keegi vastata ei viitsi, aga kui postitad, tullakse ikka ütlema, mis sa kõik valesti teed,“ viitas ta sellele, et nii on võimalik saada ka teisi arvamusi.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Olulisemad lood

Tõnu Mertsina: ettevõtete kasvuväljavaade halveneb
Ettevõtetel on üha keerulisem suunata oma suureks paisunud kulusid edasi teistele ettevõtetele ja lõpptarbijatele, kirjutab Swedbanki peaökonomist Tõnu Mertsina.
Ettevõtetel on üha keerulisem suunata oma suureks paisunud kulusid edasi teistele ettevõtetele ja lõpptarbijatele, kirjutab Swedbanki peaökonomist Tõnu Mertsina.
Kristiina Saal: viis soovitust, kuidas leida meeskonda õiged inimesed
Värbamiskuulutuste põhjal pakub sageli tööd maailma ägedaim ettevõte. Selgem sõnum ning oma eripärade tundmine töötab paremini, kirjutab CVO Recruitmenti värbamispartner ja juhtgrupi liige Kristiina Saal.
Värbamiskuulutuste põhjal pakub sageli tööd maailma ägedaim ettevõte. Selgem sõnum ning oma eripärade tundmine töötab paremini, kirjutab CVO Recruitmenti värbamispartner ja juhtgrupi liige Kristiina Saal.
USA aktsiaturg lõpetas päeva väikeses miinuses
USA aktsiaturg langes teisipäeval kolmandat päeva järjest, kui investorid ootavad juba detsembrikuu Föderaalreservi istungit, mis näitab, millisel määral Föderaalreserv aeglustab intresside tõstmise tempot. Nafta hind teisipäeval kerkis, kui investorid eeldavad, et Hiina lõdvendab Covidi levikust tingitud liikumispiiranguid, mis tooks nafta nõudluse suuremalt tagasi, vahendab Reuters.
USA aktsiaturg langes teisipäeval kolmandat päeva järjest, kui investorid ootavad juba detsembrikuu Föderaalreservi istungit, mis näitab, millisel määral Föderaalreserv aeglustab intresside tõstmise tempot. Nafta hind teisipäeval kerkis, kui investorid eeldavad, et Hiina lõdvendab Covidi levikust tingitud liikumispiiranguid, mis tooks nafta nõudluse suuremalt tagasi, vahendab Reuters.
Reaalajas börsiinfo
Suures kahjumis Operaili kaubaveod on tänavu vähenenud poole võrra
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Kas ennetada tööstressi või tegeleda tagajärgedega?
Vaimse tervise kuu on läbi, aga see ei tähenda sugugi, et vaimne tervis oleks sellega kuidagi korda saanud. Vastupidi: ees on ootamas rasked ajad – külm ja pime talv, teadmatus sõja asjus, toodete ja teenuste hinnatõusu tõttu ka majanduslikult keerulised ajad –, nii et pigem tasuks ennetavalt töötajate vaimsele tervisele rohkemgi tähelepanu pöörata.
Vaimse tervise kuu on läbi, aga see ei tähenda sugugi, et vaimne tervis oleks sellega kuidagi korda saanud. Vastupidi: ees on ootamas rasked ajad – külm ja pime talv, teadmatus sõja asjus, toodete ja teenuste hinnatõusu tõttu ka majanduslikult keerulised ajad –, nii et pigem tasuks ennetavalt töötajate vaimsele tervisele rohkemgi tähelepanu pöörata.
Milrem Robotics saadab Ukrainasse 14 robotsõidukit
Eestis loodud robootika ja autonoomsete süsteemide arendaja Milrem Robotics ja Saksa kaitsetööstus Krauss-Maffei Wegmann saadavad 14 mehitamata maasõidukit THeMIS Ukrainasse.
Eestis loodud robootika ja autonoomsete süsteemide arendaja Milrem Robotics ja Saksa kaitsetööstus Krauss-Maffei Wegmann saadavad 14 mehitamata maasõidukit THeMIS Ukrainasse.
Raadiohommikus: gaasi haalamisest ja koroonatestide lõppemisest
Kolmapäeva hommikul räägime Äripäeva raadio hommikuprogrammis nii meditsiiniärist, gaasiterminali haalamiskaist kui ka Eesti sisemajanduse koguproduktist ja mainekast arvamuskonkursist.
Kolmapäeva hommikul räägime Äripäeva raadio hommikuprogrammis nii meditsiiniärist, gaasiterminali haalamiskaist kui ka Eesti sisemajanduse koguproduktist ja mainekast arvamuskonkursist.

Olulisemad lood

Tallinkist läinud finantsjuht: oli sobilik hetk edasi liikuda
"Finantsdirektori positsioonil Tallinkis olin tõesti vaid kaks aastat, kuid minu lahkumise hetkeks oli selge, et kõige sügavam koroonakriisi põhi on ettevõttel seljataha jäetud ning edasised trendid liiguvad õiges suunas," ütles Tallinkist kinnisvaraarendusfirmasse Liven läinud finantsjuht Joonas Joost.
"Finantsdirektori positsioonil Tallinkis olin tõesti vaid kaks aastat, kuid minu lahkumise hetkeks oli selge, et kõige sügavam koroonakriisi põhi on ettevõttel seljataha jäetud ning edasised trendid liiguvad õiges suunas," ütles Tallinkist kinnisvaraarendusfirmasse Liven läinud finantsjuht Joonas Joost.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.