Mait Kraun • 26. oktoober 2018 kell 17:14
USA president Donald Trump.  Foto: Reuters

USA majandus kasvas 3,5 protsenti

USA majandus kasvas kolmandas kvartalis 3,5 protsenti, teatas valitsus reedel. Teises kvartalis oli majanduskasv 4,2 protsenti.

MarketWatchi küsitletud ökonomistid prognoosisid majanduskasvuks 3,4 protsenti, seega ületas näitaja veidi ootusi. Viimase 6 kuu majanduskasv on olnud kiireim alates 2014. aastast. On tõenäoline, et 2018. aasta majanduskasv ületab 3 protsendi taseme. Seda ei ole juhtunud alates 2005. aastast.

Tarbijate kulutused suurenesid kolmandas kvartalis 4 protsenti, mis oli kiirem kasv kui eelmises kvartalis. Äri- ja kinnisvarainvesteeringute kasv aga aeglustus. Kodumajapidamiste investeeringud on vähenenud kolm kvartalit järjest.

Suur kaubandusdefitsiit mõjutas majanduskasvu negatiivselt, aga valitsuse kulutused kasvasid kolmandas kvartalis 3,3 protsenti, mis mõjus kasvutempole positiivselt.

„Viimane tervisekontroll näitab, et USA majandustsükkel on vananemas, aga tugev. Samas annavad doktorid soovituse, et külma ja tuulise ilmaga ei tohiks välja minna,“ kommenteeris Oxford Economicsi USA ökonomist Gregory Daco.

Hetkel kuum