Mait Kraun • 15. november 2018 kell 17:15
Ray Dalio usub, et intresside tõstmine mõjutab aktsiahindu negatiivselt.  Foto: Reuters

Dalio: intresside tõstmine mõjutab aktsiahindu negatiivselt

Maailma suurima riskifondi Bridgewater Associatesi asutaja Ray Dalio ütles, et kõrgemad intressimäärad mõjutavad aktsiahindu negatiivselt, vahendab MarketWatch.

„Me oleme olukorras, kus Föderaalreserv peab enne majanduse aktiivsusele tähelepanu pööramist vaatama varahindasid,“ nentis ta. „See on raske positsioon.“

Standard & Poor’s 500 indeks on alates oktoobri algusest odavnenud 7,3 protsenti. Võrreldes aasta algusega on indeks 1,1 protsendiga plussis. Dow Jones on oktoobri algusest kukkunud 5,2 protsenti. Tehnoloogiasektori müügilaine tõttu on Nasdaq Composite selles kvartalis odavnenud enam kui 11 protsenti.

Investorid ja ökonomistid ootavad, et Föderaalreserv tõstab detsembris intressimäärad 2,25–2,5 protsendi vahemikku ning jätkab intresside kergitamisega ka 2019. aastal. USA president Donald Trump on Föderaalreservi mitu korda kritiseerinud – tema arvates on keskpank olnud intresside tõstmisel liiga agressiivne. Paljud ökonomistid kardavad sama ning usuvad, et see on osalt ka põhjus, miks aktsiaturud on langema hakanud.

Föderaalreservi toetajad aga ütlevad, et majandus on jätkuvalt väga tugevas seisus, töötuse määr madal ning inflatsioon on kontrolli all. Seega ei jää keskpankuritel muud üle kui intresse tõsta.

Hetkel kuum