Anu Lill • 14. jaanuar 2019 kell 14:46

Euroopa börsid punases, Baltikum roheline

Aktsiamüüki veavad Euroopa luksuskaupade firmad, kes toetuvad kasvava Hiina keskklassi himule käekottide ja ehete järele.

Foto: AFP / Scanpix

Hiina üllatavalt nõrgad kaubandusandmed peatasid esmaspäeval Euroopa aktsiate neli päeva kestnud ralli, kus luksuskaupade ja tehnoloogia aktsiad langesid, kuna investorid muretsesid ülemaailmse kasvu aeglustumise ja oodatust viletsamate kasumite pärast, vahendab Reuters.

Hermes ja Cucci omanik Kering olid Pariisi börsil suurimate langejate seas 2–2,8%ga, samas kui Moncler langes Itaalia börsil 2,24%. Keskmiselt kolmandik luksussektorist toetub Hiina nõudlusele. Turgudele lisas närvilisust USAs alanud tulemuste hooaeg.

Üleeuroopaline STOXX 600 kukkus päeva esimeses pooles, muutes viimase neljapäevase katkematu tõusu 0,7% languseks. Saksamaa DAX ja Prantsusmaa CAC 40 on mõlemad langenud 0,6% ja enne teisipäevast Ühendkuningriigi parlamendihääletust Brexiti üle langes Londoni FTSE 100 ligi 1 protsendi.

Toorainetest on naftafutuurid languses 0,8% ulatuses, kulla hind on aga tõusnud 0,16%

Balti börsid on täna olnud rohelises. Tallinna börsiindeks tõusis 0,3%, Riia ja Vilniuse börs vastavalt 1,7% ja 0,5%. Suurim tõusja on olnud Skano Group ASi aktsia, mille hind on kerkinud päeva jooksul 40%, kuigi tehingute käive oli väike. Skano aktsia on viimase kolme aasta jooksul langenud üle 50% ja saavutas põhja eelmise aasta detsembris. Skano grupi tegevusala on puidutöötlus.

Hetkel kuum