Kaspar Allik • 27 märts 2019

Danske lahkumine vähendab eestlaste dividendi

LHV maaklertegevuse juht Sander Pikkel.  Foto: Andras Kralla

LHV pank saatis eile klientidele kirja, kus andis teada Danske ja LHV vahelise koostöö lõppemisest, mille tõttu tõuseb Skandinaavia aktsiate dividendi maksumäär 15 protsendilt kuni 30 protsendile.

Järgneb LHV maaklertegevuse juhi Sander Pikkeli kommentaar:

"Tõepoolest lõppeb LHV ja Danske Banki vaheline koostöö välisaktsiate vahendamisel. LHV kliendile toob see muudatus kaasa Põhjamaade (Rootsi, Soome, Norra ja Taani) aktsiate dividendile kõrgema maksumäära. LHV otsis kuni viimase hetkeni lahendust, et leida uus välismaakler või vähemalt võimalus, et pakkuda samasugust maksumäära. Tegeleme sellega ka aktiivselt edasi. Uued maksumäärad riikide lõikes on: Soome 20%, Rootsi 30%, Taani 27% ja Norra 25%.

Investorile jääb soovi korral võimalus pöörduda kohaliku maksuameti või maksunõustamist pakkuva ettevõtte juurde, et küsida enammaksutud tulumaks tagasi."

Pikkel kirjutas LHV foorumis, et tulumaksumäär sõltub LHV kasutatavast välismaaklerist ja tema valmisolekust soodsamat maksumäära pakkuda. Danske pangal olid lepingud olemas, kuid teised välismaaklerid seda valmisolekut pakkunud pole.

SEB kommunikatsioonijuht vastas, et nende panga klientide maksumäärad muutunud ei ole. Soome, Rootsi ja Norra puhul taotletakse Eesti residentidest klientidele, kellel on nõutavad maksudokumendid esitatud, 15% maksumäära, Taanis rakendus Eesti residentidele standardmaksumäär, mis on 27%.

Swedbank vastas, et standardmaksumäär ja topeltmaksustamise vältimise lepingujärgne määr tulenevad seadusest, ning ei toonud välja, et nende maksumäärades oleks muudatusi viimasel ajal olnud.

Hetkel kuum