Äripäev • 16 aprill 2019

Alibaba asutaja ülistab 72tunnist töönädalat

Hiina rikkaim mees ning e-müügiplatvormi Alibaba kaasasutaja Jack Ma toetab töönädalat, mis kestab 12 tundi päevas ja kuus päeva nädalas, kirjutas MarketWatch.

Alibaba kaasasutaja Jack Ma.  Foto: GIAN EHRENZELLER, EPA-EFE

Jack Ma, kelle vara suurus ulatub Forbesi järgi 39,4 miljardi dollarini, kirjutas oma töötajatele, et 996-graafiku (hommikul üheksast õhtul üheksani kuus päeva nädalas) järgi töötamine on tõeline õnnistus, eriti noortele. Kui sa ei pühenda aega rohkem kui tavaliselt, siis kuidas sa muidu eduni jõuad, selgitas ta.

Ma väljaütlemised on muutnud Hiina inimesed sotsiaalmeedias kriitiliseks. CNNi sõnul kommenteeris üks Weibo kasutaja, et kas Ma on kunagi mõelnud eakatele, kes kodus abi vajavad, või lastele. Kui kõik ettevõtted kasutaksid 72tunnist töönädalat, siis mitte keegi ei saaks lapsi, sest kellelgi poleks nende jaoks aega, seisis kommentaaris.

MarketWatchi sõnul on teemat kommenteerinud ka Hiina riigimeedia, kuigi Jack Male otseselt viitamata. "Suure töökoormuse ja pühendumise toetamine ei tähenda ületundide peale surumist. 996-graafiku kasutamine peegeldab lisaks juhtide ülbusele ka ebaõiglust ja ebapraktilisust."

Hiina tehnoloogiafirmad pole ainsad, kes pikka töönädalat rakendavad. Tesla kaasasutaja Elon Musk kirjutas Twitteris, et töötab nädalas 120 tundi: "On lihtsamaid kohti, kus töötada, aga keegi ei ole maailma muutnud 40 tunniga nädalas."

Hetkel kuum