Lauri Teder • 22. aprill 2019 kell 21:54

Börs: vaikus enne tulemuste lainet

New Yorgi börs (NYSE)  Foto: Reuters/Scanpix

Uus nädal võeti Wall Streetil vastu madala kauplemisaktiivsuse ja kerge langusega.

Dow Jonesi tööstuskeskmine kaotas 0,18% ja vajus 26 511 punktini. Nasdaq Composite vähenes 0,22%, 8015 punkti tasemeni. S&P 500 taganes 0,1% võrra ning lõpetas päeva 2908 punktil.

Tehingute arv USA börsidel oli esmaspäeval pühadeaegsele perioodile omaselt tagasihoidlik. Lisaks soovisid paljud kauplejad keskenduda järgmistel päevadele, mil turge asuvad liigutama tuntud tegijate nagu Boeingu, Facebooki, Amazoni jpt esimese kvartali kasuminumbrid. Terve nädala jooksul avaldab kvartalitulemusi 30% S&P 500 kuuluvatest ettevõtetest. Analüütikafirma Refinitiv prognoosi järgi kahanevad S&P liikmete tulemused eelmise aasta sama ajaga võrreldes 1,7%. Tegemist oleks esimese kasumilangusega alates 2016. aastast.

Sektoritest oli nädala hakul edukaim energeetika, mille näitaja (^GSPE) suurenes 2,05% tänu Iraani tarnete peatamisest tingitud nafta hinnatõusule. Olulised kildanaftatootjad hõivasid ka mitu kohta S&P 500 suurimate tõusjate esireas: Marathon Oil kallines 6,58%, Devon Energy 4,8%, Baker Hughes 3,91%. Nigelaima soorituse tegi sedapuhku kinnisvarasektor (-1,05%), mida nõrgestas olemasolevate elamute müügi kardetust suurem langus märtsikuus.

Elektriautode valmistaja Tesla aktsia odavnes esmaspäeval 3,85%. Ettevõte vaimustas investoreid oma esitlusüritusel küll täiustatud isejuhtiva süsteemiga, kuid sellest enam pälvis tähelepanu internetis levinud video, millel oli näha Tesla Model S iseeneslik süttimine ühes Shanghais parkimishoones. Samal ajal survestas autotootja väärtpaberit ka investeerimisfirma Evercore ISI analüütiku hinnasihi langetamine varasemalt 330 dollarilt 240 dollarile. Tesla aktsia esmaspäevane sulgemishind oli 262,75 dollarit.

Värsked börsidebütandid – sotsiaalmeediakeskkond Pinterest ja videokonverentside teenus Zoom – jõudsid oma teisel kauplemispäeval vaevata rohelisse, kerkides 2,42% ja 5,97%.

Hetkel kuum