Lauri Teder • 22. aprill 2019 kell 15:42

Iraani tarnete täielik peatamine viis nafta aasta kõrgtasemele

Iraani naftatornid Pärsia lahes  Foto: Reuters/Scanpix

Esmaspäeval saavutas musta kulla hind viimaste kuude tipu, kuna Valge Maja otsustas mitte pikendada teatud riikidele kehtivat luba importida Iraani naftat hoolimata USA sanktsioonidest.

Trumpi administratsiooni otsuse tulemusel ei anna USA enam kaheksale riigile - Hiinale, Indiale, Jaapanile, Lõuna-Koreale, Taiwanile, Türgile, Itaaliale ja Kreekale - luba soetada Iraani naftat vaatamata novembris kehtestatud sanktsioonidele. Samm suurendab puudujääki naftaturul, mida juba mõjutavad Venezuelale kehtestatud sanktsioonid ja sealsed tarneraskused ning OPECi tootmiskärped, kuid president Trumpi hinnangul suudavad Saudi Araabia ning teised OPECi liikmed ja organisatsiooni liitlased - eelkõige Venemaa - Iraani tarnete katkemist lihtsasti korvata.

OPECi juhtriigi esmaspäevase avalduse järgi hinnates on naftakartell valmis USA riigijuhile vastu tulema: "Saudi Araabia koordineerib oma tegevust teiste naftatootjatega, tagamaks piisavate varude jõudmise tarbijateni, ja veendudes samas, et ülemaailmne naftaturg püsiks tasakaalus, teatas riigi energeetikaminister Khalid Al-Falih.

Brenti toornafta kallines New Yorgi toorainebörsil umbes 2,7%, 73,9 dollarini barreli kohta, WTI kerkis 2,6%, 65,6 dollarini.

Hetkel kuum