investor Toomas • 24. august 2015 kell 11:30

Investor Toomas: tegin portfellis suurpuhastust

Investor Toomas tegi portfellis suurpuhastust.  Foto: PantherMedia/Scanpix

Ebakindlus Hiina ja maailmamajanduse pärast pani ka mind enda portfelli tõsisema pilguga vaatama ja seetõttu otsustasin oma portfellis likvideerida kaks positsiooni.

Just sel aastal on Burberryle Hiina valmistanud suuri raskusi, kuna Hiina on luksustoodete müüja üks peamisi kasvuturge. Nüüd, kus Aasia tiigril näib võhm väljas, on see oluliselt mõjutanud ka Burberryt, mille aktsia on näiteks selle aasta tipust kukkunud 30 protsenti. See tähendab, et luksustoodete müüja aktsia on omadega juba karuturul.

Pisut paremini on läinud aga tööstusgigandil ABB, mille aktsia on selle aasta tipust kukkunud ligi 20 protsenti. Ka ABB aktsiale on põntsu pannud Hiina ning mina kardan, et Hiina ehitusbuum võtab hoogu maha ja seega väheneb ka nõudlus tööstusseadmete järele. Eelmisel nädalal teatas Briti pank HSBC, et langetab ABB järgmise ja ülejärgmise aasta kasumimarginaalide prognoose. Lisaks teatas pank, et ABB seisab silmitsi madala kasvukeskkonnaga.

Jäin mõlema aktsiaga plussi

Burberry 350 aktsiat sai müüdud hinnaga 13,64 Briti naela aktsia eest, tehingusummaks 4774 naela. ABB 350 aktsiat müüsin hinnaga 156,40 Rootsi krooni aktsia, tehingusummaks 54 740 krooni. Kui rääkida mõlema investeeringu tulemustest, siis teenisin mõlemaga kasu. ABBga sain kasumit ligi 40 protsenti ja Burberryga umbes 12 protsenti. Vahepeal olin Burberryga üle 30 protsendi plussis ning tõsi ta on, et natuke kahju oli nii väikest kasumit saada, kuna olen aktsias sees olnud juba 2011. aasta lõpust.

Piirdun praegu kahe positsiooniga

Otsustasin ABB ja Burberry maha müüa seetõttu, et need ettevõtted on üsna tihedalt seotud Hiina luksusturu ja maailmamajandusega. Samas on minu portfellis veel globaalse ulatusega ettevõtteid, kuid nende müümist ma hetkel ei plaani. Näiteks on Apple’i aktsia saanud kõva löögi Hiina probleemide tõttu ja see peegeldub ka aktsiahinnas, mis on selle aasta tipust kukkunud 20%, pühkides nii täielikult ära enda 2015. aasta tõusu. Apple’i aktsia on kukkunud karuturule, kuid olen otsustanud mitte müüa. Miks?

Apple’i puhul on tegemist kvaliteetaktsiaga ning tegemist on ühe suurima positsiooniga minu portfellis, millega olen 44 protsenti kasumis. Olen seda meelt, et millalgi tasuks mõelda Apple’i aktsiate juurde ostmisele, kuna hind on üsna madalale libisenud. Apple on üks nendest, kellel on Hiinas palju kummardajaid ning kellel on seal ka suuri partnereid.

Olukord maailma börsidel on praegu murettekitav ning pessimistlik. Kuid ei tasuks unustada, et kasu saab siis, kui osta pessimistidelt ja müüa optimistidele. Seepärast võiks praegu mõelda hoopis aktsiate ostunimekirja koostamisele.

Hetkel kuum