Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Investor Toomas: McDonald’si allakäik

  McDonald'sFoto: EPA

  McDonald’sil on suur probleem – käive ja külastatavus vähenevad, rivaalid pakuvad maitsvamat toitu ja konkurents on tihe. Muidu häid burgereid müüv ettevõte on sattunud päris korralikesse raskustesse, kirjutab investor Toomas.

  McDonald’sil on ees väga raske ülesanne – ta peab tagasi saama turuosa uutelt tegijatelt nagu Chipotle, Chik-fil-A ja Shake Shack, kes pakuvad värskemat, tervislikumat ja põnevamat toiduvalikut. On selge, et 1990ndatel või uue millenniumi esimestel aastatel töötanud mudel ei ole elujõuline.
  Ettevõtte kasum kahanes selle aasta teises kvartalis 13 protsendi võrra. Euroopas kasvas käive 1,2 protsenti, aga Aasia, Lähis-Ida ja Aafrika müük kukkus 4,5 protsenti. Globaalselt vähenes käive 0,7 protsenti. Kahanemine pole väga suur, aga siiski märgilise tähendusega. 2014. aastal kahanes klientide arv 3,6 protsenti.
  Tervisliku toidu võidukäik
  Ma arvan, et päris suure osa McDonald’si raskustest on tekitanud asjaolu, et inimesed on toidu tarbimises teadlikumaks muutunud. Eelmine nädal käisin ka ise McDonald’sis. Toit maitses hästi, aga tervislikkuses ma nii kindel ei ole.
  Näiteks friikartulid koosnevad 19 erinevast koostisosast. Ma ei ole keemik ja ma ei tea nende ainete mõju tervisele, aga ettevõte ei ole suutnud ka ära seletada, miks neid koostisosi sinna nii palju pannakse. Pigem jätab teadlikum tarbija restorani minemata, kui hakkab uurima, milleks kõiki neid aineid vaja läheb. Friikartulites on näiteks aine nimega dimetüülpolüsiloksaan. Kas keegi on sellisest ainest midagi kuulnud?
  Muidugi on McDonald’s ka sellest teadlik. Näiteks lõpetati inimestele mõeldud antibiootikume täis söödetud kanade liha kasutamine. Samas märkimisväärseid samme siiski ette võetud ei ole.
  Frantsiisivõtjad on tagajalgadel
  Suve alguses viis Janney Capitali analüütik Mark Kalinowski läbi küsitluse, millest selgus, et frantsiisivõtjate pessimism on 12 aasta kõrgeimal tasemel.
  Sellest küsitlusest kumas asjaolu, et frantsiisid ei ole sugugi rahul McDonald’si juhtkonna tööga. Ollakse hädas nii menüü korrastamise ja lihtsustamisega kui ka efektiivsuse suurendamisega. Lisaks lasub neil kohustus täiendavateks investeeringuteks, kui McDonald’s hakkab tegema suuremaid ümberkorraldusi. Tundub, et kui olukorda mitte muuta, läheb olukord halvemaks. Kui tahad aga muuta, pead suuri investeeringuid tegema, mille lõpptulemus on ähmane. Häid valikuid ei ole.
  Sümbioos McDonald’si ja frantsiiside vahel on loomupäraselt pingeline. Ettevõte kontrollib rangelt kõike, mida frantsiisid teha saavad. Näiteks määratakse, kui kaua võivad nad friikartuleid keeta, samuti ei tohi frantsiisid otse meediaga suhelda.
  Samal ajal on frantsiiside müük languses. Keskmiselt oli ühe frantsiisi käive 2014. aastal 2,4 miljonit dollarit. Veel 2013. aastal oli see number 2,5 miljonit.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Analüütik: „Vali mind, vali minu maksud!“ – palun, ärge tehke!
Kui erakonnad panevad riigikogu valimispeo püsti debatiga, millised maksud peaksid tõusma, ootab majandust vältimatu allakäiguspiraal, hoiatab majandusanalüütik Peeter Tammistu.
Kui erakonnad panevad riigikogu valimispeo püsti debatiga, millised maksud peaksid tõusma, ootab majandust vältimatu allakäiguspiraal, hoiatab majandusanalüütik Peeter Tammistu.
USA aktsiaturg trimmis kolmapäevast hüpet veidi väiksemaks
Kui kolmapäeval rallis USA aktsiaturg oodatust madalama inflatsiooninumbri toel viimase kolme kuu uuele tipule, siis neljapäeval sulgus turg esialgse suure tõusu järel väikeses miinuses.
Kui kolmapäeval rallis USA aktsiaturg oodatust madalama inflatsiooninumbri toel viimase kolme kuu uuele tipule, siis neljapäeval sulgus turg esialgse suure tõusu järel väikeses miinuses.
Reaalajas börsiinfo
Jaanus Vihand uuest juhikohast: minu jaoks võrdub A. le Coq Tarmo Noobiga
Veerand sajandit A. Le Coqi õlletehast vedanud Tarmo Noopilt võtab 1. septembrist teatepulga üle Jaanus Vihand, kes avas Äripäeva raadio reedeses hommikuprogrammis ametivahetuse tagamaid.
Veerand sajandit A. Le Coqi õlletehast vedanud Tarmo Noopilt võtab 1. septembrist teatepulga üle Jaanus Vihand, kes avas Äripäeva raadio reedeses hommikuprogrammis ametivahetuse tagamaid.
Eesti lahkub Kesk- ja Ida-Euroopa riikide ning Hiina koostööformaadist
Eesti otsustas edaspidi mitte osaleda Kesk- ja Ida-Euroopa riikide ning Hiina ehk 16+1 koostööformaadis, kirjutab välisministeerium pressiteates.
Eesti otsustas edaspidi mitte osaleda Kesk- ja Ida-Euroopa riikide ning Hiina ehk 16+1 koostööformaadis, kirjutab välisministeerium pressiteates.
Saksamaa külmavärinad jõudsid Eesti sauna- ja majatootjateni
Eesti eksporditurud värelevad ning tootjate pilgud pöörduvad murelikult Saksamaa poole, kus tarbijad pole 20 aastat olnud nii ebakindlad, kui on praegu. Saksamaal ja tegelikult üle Euroopa levivad üleskutsed keerata sooja vähemaks ja käia duši all ära viie minutiga, ja see mõte tekitab külmavärinaid Eesti saunatootjates.
Eesti eksporditurud värelevad ning tootjate pilgud pöörduvad murelikult Saksamaa poole, kus tarbijad pole 20 aastat olnud nii ebakindlad, kui on praegu. Saksamaal ja tegelikult üle Euroopa levivad üleskutsed keerata sooja vähemaks ja käia duši all ära viie minutiga, ja see mõte tekitab külmavärinaid Eesti saunatootjates.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.