investor Toomas • 17. august 2018
Jaga lugu:
Investor
Ainult tellijale
Maailma kalleim viinapudel, mis on osaliselt kaetud roodiumiga.
Maailma kalleim viinapudel, mis on osaliselt kaetud roodiumiga.  Foto: MATTHIAS HIEKEL

Roodiumiga rikkaks?

Minu poole pöördus lugeja, kes uuris, kas eestlased saavad investeerida roodiumisse ja kui palju on selles potentsiaali.

Kuigi tegu on ähmaselt tuttava nimega, ei suutnud ma esimese hooga välja mõelda, millise metalliga tegu on ja kus seda üldsegi kasutatakse. Pole ka imestada, sest väärismetall, mille vastu lugeja huvi tundis, on küllaltki haruldane ja palju sellest juttu ei tehta.

Roodium kuulub plaatina grupi metallide hulka ning seda saadakse plaatina kaevandamise kõrvalproduktina. See on ülimalt vastupidav kuumusele, juhib väga hästi elektrit, kuid on ka väga habras ning raskesti vormitav. Roodiumit kasutatakse enamasti keemiasektoris ja autotööstuses, kus see aitab sõidukite heitgaase puhastada. Ühtlasi ka peeglites ja ehete valmistamises.

Kui jaanuaris 2016 kauples roodium hinnaga 900 dollarit untsi eest, siis hinnarekord saabus 2008. aastal, mil roodiumi untsi eest käidi välja ligi 10 000 dollarit, tehes temast maailma kalleima väärismetalli. Majanduskrahhi järel autode tootmine langes ning nõudlus roodiumi järele vähenes.

Täispikkuses näevad seda lugu Äripäeva tellijad.

Oled tellija, kuid ei pääse lugema?Vaata siia

Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt